News

Calendar ortodox 11 mai 2019: Sfântul Muncenic Mochie

10.05.2019 | 16:15
Calendar ortodox 11 mai 2019 Sfantul Muncenic Mochie

Potrivit calendarului bisericii ortodoxe, în data de 11 mai se este prăznuit Sfântul Mucenic Mochie. A trăit în zilele împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea) și era „preot al Sfintei Biserici a lui Dumnezeu, în cetatea Amfipoli, care este în latura Macedoniei”, conform dexologia.ro.

Calendar ortodox 11 mai: Sfântul Mucenic Mochie

Părinții lui, Eufratie și Eustratia, s-au tras din Roma cea veche, dintr-un neam de oameni bogați. Mucenicul era doritor să învețe, astfel că propovăduia pe Hristos. Sfântul poruncea și îi sfătuia pe toți să se apere de rătăcirea închinării la idoli. Așadar, făcând proconsulul Laodichie jertfa la zeul fals Dionis și adunându-se închinătorii la idoli, s-a apropiat sfântul și a răsturnat jertfelnicul. Când l-au prins, a mărturisit pe Hristos Dumnezeu adevărat și a fost supus la diferite și cumplite chinuri de către proconsulul Laodichie: a fost aruncat în temniță, torturat cu gheare de fier care l-au sfâșiat, ars în foc, zdrobit cu roțile, dar din toate a ieșit nevătămat.

Atunci Maxim a dat poruncă și „au slobozit asupra lui doi lei ce răcneau de foame. Însă după ce leii s-au apropiat de mucenic, s-au plecat înaintea lui şi, cuprinzându-i picioarele, i le lingeau, ca şi cum le-ar fi sărutat. Iar poporul, văzând acestea, a strigat: «Să se elibereze dreptul acesta, pe care Dumnezeu îl iubeşte şi fiarele îl cinstesc». Atunci antipatul Maxim a trimis pe mucenic la ighemonul Filipisie din Perint, cetatea Traciei, care acum se numeşte Eraclea, scriind toate cele ce s-a făcut cu dânsul. Iar acel ighemon, ţinând pe sfânt în temniţă opt zile, a poruncit să-1 ducă în Bizanţ, ca acolo să i se taie capul. Şi după ce 1-a dus la locul cel de tăiere, mucenicul, ridicându-şi ochii spre cer, a zis: «Bine eşti cuvântat, Doamne, Cel ce ai zidit veacurile şi aduci la săvârşire nevoinţele sfinţilor, primeşte în pace sufletul meu!». Atunci s-a auzit glas din cer, zicându-i: «Bucură-te, Mochie, nevoitorule cel bun, care arătat ai biruit puterea muncitorului! Vino şi te sălăşluieşte împreună cu părinţii în împărăţia cerească. Te-ai ostenit în lume, odihneşte-te şi te veseleşte în cer».

Şi i s-a tăiat capul Sfântului Mochie, mucenicul lui Hristos, săvârşindu-şi nevoinţa sa cea purtătoare de chinuri în a unsprezecea zi a lunii mai, în care zi binecredinciosul împărat Constantin îi făcea după aceea praznic, căci a zidit o biserică în numele lui, unde a pus cinstitele lui moaşte şi în ziua pomenirii lui a făcut înnoirea cetăţii, pe care a numit-o cu numele său, Constantinopol. Deci dacă cineva prăznuieşte sfânta pomenire a mucenicului lui Hristos Mochie, să creadă că va avea parte cu el de darul Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia, împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh, I se cuvine cinste, slavă şi închinăciune în vecii vecilor. Amin”. (doxologia.ro)

Calendar ortodox 11 mai 2019: Sfântul Muncenic Mochie
Sfântul trăit în zilele împăratului Dioclețian și ale lui Laodichie, proconsulul Europei

Sfinții pomeniți în data de 11 mai

Tot în această zi de 11 mai se face pomenirea inaugurării de Dumnezeu păzitei şi de Dumnezeu măritei cetăţi a Constantinopolului, mai ales a dăruirii sau a închinării ei în paza şi ocrotirea preasfintei stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria”, conform ortodoxinfo.ro. Tot în ziua de 11 mai se face pomenirea Sfântului Mucenic Dioscor cel nou, a Sfântului Nou Mucenic Arghiros Tesaloniceanul, dar și a Sfinților apostoli Chiril-Constantin și Metodie, care au adus lumina Evangheliei popoarelor slave, în al nouălea veac.