Life

Calendar ortodox 16 ianuarie 2023. Ce sfânt este cinstit în această zi

Calendar ortodox 16 ianuarie 2023. În fiecare an, la această dată, sărbătorim Lanțul Sfântului Apostol Petru. Atenție. Se ține post
15.01.2023 | 19:00
Calendar ortodox 16 ianuarie 2023 Ce sfant este cinstit in aceasta zi
Lanțul Sfântului Apostol Petru este sărbătorit pe 16 ianuarie. Sursă foto: Doxologia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 16 ianuarie 2023, propune o nouă sărbătoare după Bobotează. Este vorba despre Lanțul Sfântului Apostol Petru.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2023, ce simbolizează Lanțul Sfântului Apostol Petru

Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare? Ziua de 16 ianuarie amintește practic de cinstitul lanţ al Sfântului Apostol Petru. Cu acest lanț, Pentru a a fost legat de către Irod Agrippa, în anul 42, potrivit scrierilor evanghelistulului Luca.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, un înger s-a arătat și l-a dezlegat pe Petru, iar lanțul său a ajuns să fie păstrat de credincioșii de la Ierusalim, cu mare grijă.

Lanțul a trecut de la o persoană la alta până în momentul în care Patriarhul Iuvenalie i l-a arătat Evdochiei, care era soția împăratului Teodosie cel Tânăr.

ADVERTISEMENT

Împărăteasa a luat lanțul și l-a adus de la Ierusalim, către Constantinopol. Mai departe, Evdochia a trimis lanțul la fiica ei, Eudoxia, care se afla la Roma.

Unde a ajuns lanțul vântului Apostol Petru

Ea era soția împăratului Occidentului, Valentinian. Tot ei au fost cei care au zidit la Roma o biserică, care i-a fost dedicată Sfântului Petru, iar în ea se regăsește și acel lanț.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că la acel moment, în Roma mai existau și alte lanțuri. Este vorba despre cele folosite pentru a-l pedepsi pe Sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale.

La rândul lor, lanțurile respective au ajuns să fie așezate în aceeași biserică, iar cinstirea lor se face anual, la data de 16 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Lanțul Sfântului Apostol Petru, în cursul zilei de 16 ianuarie mai sunt pomeniți și alți sfinți. Este vorba despre Sfinții Mucenici și frați Pevsip, Elasip, Mesip, dar și bunica lor, Neonila.

Totodată, pe 16 ianuarie este pomenit și Sfântul Mucenic Danact, dar și Sfântul Mucenic Damaschin. Următoarea zi, pe 17 ianuarie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, conform Calendarului Ortodox.

Când îl sărbătorim pe Sfântul Petru

Menționăm că deși Lanțul Sfântului Apostol Petru este sărbătorit pe 16 ianuarie, mai există o sărbătoare a Sfântului Petru pe care toți creștinii o cunosc.

Mai exact, la data de 29 iunie, anual, îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ambii au murit în aceeași zi, în timpul prigoanei creștine declanşată de împăratul roman Nero în anul 67.

Încă din cele mai vechi timpuri se spunea că sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel marchează timpul secerișului, iar Sfântul Petru este răspunzător pentru starea recoltelor, pentru ploaie, pedepsindu-i pe cei care greșesc cu tunete, sa cu grindină.

Despre Sfântul Pentru se spune că a fost un om cât se poate de simplu, care se îmbrăca cu straie țărănești și care muncea pământul, pescuia și de asemenea creștea și vite.

Acesta este și motivul pentru care sărbătoarea celor doi este legată într-o oarecare măsură și de agricultură.

De Sfinții Petru și Pavel se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă, iar spre deosebire de alte mari sărbători, sunt permise mai multe activități, mai puțin torsul, pe 29 iunie.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant