Life

Calendar ortodox 16 septembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră. Ce rugăciune puternică trebuie să rostești

Calendar ortodox 16 septembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră. Iată ce rugăciune trebuie să spui în această zi.
16.09.2021 | 19:59
Calendar ortodox 16 septembrie 2021 Este sarbatoare cu cruce neagra Ce rugaciune puternica trebuie sa rostesti
ADVERTISEMENT

Ziua de 16 septembrie 2021 este importantă în calendarul ortodox, fiind o sărbătoare cu cruce neagră. Mai exact, astăzi este Sfânta Muceniţă Eufimia, cunoscută ca ocrotitoarea femeilor.

Biserica Ortodoxă pomenește astăzi această sărbătoare cu cruce neagră. Există și o rugăciune pe care trebuie să o rostești în această zi.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 16 septembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră

Potrivit calendarului ortodox, astăzi, 16 septembrie 2021, este Sfânta Muceniță Eufimia, sărbătoare marcată cu cruce neagră, scrie creștinortodox.ro.

Cunoscută ca ocrotitoarea femeilor, Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon, pe vremea împăratului Dioclețian. Părinții ei erau creștini. Întrucât nu a îndeplinit porunca proconsului, aceea de a aduce jertfă idolilor, a fost supusă unor chinuri foarte mari.

ADVERTISEMENT

Sfânta Eufimia a fost aruncată într-un cuptor încins, acoperită de flăcările acestuia. De asemenea, a mai fost aruncată și într-o apă cu vietăți otrăvitoare.

Din moment ce era o adevărată creștină, aceasta s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a scăpat nevătămată din acest pericol.

ADVERTISEMENT

Sfânta Eufimia a fost aruncată la fiarele sălbatice pentru că nu se dorea ca aceasta să reprezinte un exemplu pentru creștini. A sfârșit într-o zi de 16 septembrie.

Atunci când persecuțiile s-au sfârșit, creștinii au așezat moaștele Sfintei Eufimia la loc de cinste, într-o raclă cu aur. În plus, a fost ridicată o măreață catedrală deasupra mormântului ei din Calcedon.

ADVERTISEMENT

Sfânta Muceniță Eufimia mai este prăznuită și pe data de 11 iulie, atunci când are loc pomenirea minunii petrecute la sfintele ei moaște.

Tot astăzi, 16 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mucenițe Meletina, Sfintei Mucenițe Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel, Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila, Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt, Sfântului Procopie Cehul, dar și a Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Sfânta Muceniță Eufimia

În rândurile următoare se regăsește rugăciunea care trebuie rostită în această zi. Este puternică și te ferește de toate relele.

„Mare Muceniţă Eufimia, caută cu milostivire spre lacrimile neamului nostru şi izbăveşte-ne de eresurile care s-au pornit asupra noastră din uneltirea diavolului.

Îndură-te de eretici şi de trădătorii care batjocoresc moştenirea Credinţei Ortodoxe, şi îi ajută să lepede toate rătăcirile şi să vină la Ortodoxie ca să se facă bucurie în Cer pentru îndreptarea lor.

Ruşinatu-sa cu defăimare mulţimea ereticilor monofiziţi şi feţele lor s-au umplut demultă ocară, când au văzut cartea hulelor lor lepădată sub picioarele tale, iar cartea noastră cu dogmele cele adevărate, ţinând-o cinstita ta mână, prealăudată Muceniţă.

Arată şi acum Credinţa cea adevărată şi nimiceşte eresurile cele pierzătoare de suflet.

Ajută-ne pe noi, cei ce trăim în această vreme de apostazie, să păstrăm şi să mărturisim Dreapta Credinţă cu preţul vieţii noastre pământeşti, ca să dobândim viaţa cea veşnică şi fericită.”, este rugăciunea pe care trebuie să o spui, potrivit antena3.ro.

ADVERTISEMENT