Life

Calendar ortodox 30 ianuarie: Sărbătoare cu cruce roşie. Ce să nu faci de Sfinţii Trei Ierarhi

Calendar ortodox 30 ianuarie. Este sărbătoare cu cruce roșie, Sfinții Trei Ierarhi. Află care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi și ce nu trebuie să faci.
29.01.2022 | 16:48
Calendar ortodox 30 ianuarie Sarbatoare cu cruce rosie Ce sa nu faci de Sfintii Trei Ierarhi
Calendar ortodox: Sfinții Trei Ierarhi, pomeniți pe 30 ianuarie. E sărbătoare cu cruce roșie
ADVERTISEMENT

Pe 30 ianuarie sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

În această zi, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri ca să le meargă bine și să se ferească de rele. Sunt și lucruri pe care nu trebuie să le faci în ziua de 30 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Se obișnuiește ca, în această zi, creștinii să meargă la biserică, să aprindă lumânări și să-i pomenească pe cei trecuți în neființă.

Sfinții Trei Ierarhi, pomeniți pe 30 ianuarie. E sărbătoare cu cruce roșie

Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur, sunt prăznuiți pe 30 ianuarie, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

La sate se obișnuiește ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morților în familiile credincioșilor.

De asemenea, fetele tinere trebuie să se roage și să țină post pentru a avea o căsnicie fericită. Mamele fetelor nemăritate se roagă la biserică pentru norocul acestora.

ADVERTISEMENT

Potrivit credinței populare, nimeni nu trebuie să muncească în această zi. Se spune că cei care lucrează pe 30 ianuarie vor avea parte de ghinion sau pot să orbească.

Nu se fac nici treburi casnice pentru a evita pericolele și întâmplările nefericite. Nu se împrumută lucruri din casă, altfel vor fi pagube în cămin.

ADVERTISEMENT

Este și o sărbătoare a reconcilierii. Creștinii trebuie să se împace cu cei cu care au avut conflicte pentru a avea parte de prosperitate.

Se spune că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit în toamnă. Tot în această zi se spune că vremea se schimbă și că “se strâmbă pârtiile”, adică vremea dă spre primăvară.

În anumite zone din țară se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac colivă, merg la biserică să o sfințească, după care împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate din familie.

Sfântul Grigorie Teologul este considerat apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme cu banii, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani trebuie să se roage Sfântului Grigorie.

Gospodinele care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă laturi în curtea casei, după împărțirea ofrandelor pentru morți, rămâne văduvă, potrivit credinței populare.

Dacă în această zi curg streșinile, se spune că urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă este ger pe 30 ianuarie, atunci urmează o vară călduroasă. Sfinții aduc ploile la timp dacă sărbătoarea lor este respectată.

Copiii sărmani, care vor să devină preoți, trebuie ajutați în această zi. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi e bine să se facă pelerinaje în lăcașurile de cult care le poartă hramul.

Rugăciunea care trebuie rostită de Sfinții Trei Ierarhi

“Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!”

ADVERTISEMENT