Life

Calendar ortodox iunie 2023: Când începe postul Sfinților Petru și Pavel. O lună cu sărbători importante

Calendar ortodox iunie 2023. Urmează mai multe sărbători importante. Când începe postul Sfinților Petru și Pavel anul acesta.
31.05.2023 | 12:32
Calendar ortodox iunie 2023 Cand incepe postul Sfintilor Petru si Pavel O luna cu sarbatori importante
Calendar ortodox iunie 2023. Când începe postul Sfinților Petru și Pavel și ce alte sărbători importante urmează
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox pentru luna iunie 2023. Urmează o perioadă cu mai multe sărbători importante, printre care și Sfinții Petru și Pavel. Când începe postul pentru această sărbătoare?

Calendar ortodox pentru iunie 2023. Când începe postul Sfinților Petru și Pavel

Luna iunie vine cu câteva sărbători importante încă din primele zile. Rusaliile sunt sărbătorite în a opta duminică după Paști, care anul acesta pică pe 4 iunie. Această sărbătoare se mai numește și Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli sau Duminica Mare.

ADVERTISEMENT

Rusaliile sunt și luni, 5 iunie, această zi fiind una liberă. Astfel, cu Rusaliile se închide ciclul sărbătorilor pascale, adică Învierea, Înălțarea și Pogorârea.

De asemenea, pe 24 iunie este o altă sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie. Este vorba despre Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii, pe 29 iunie, sunt prăznuiți în calendarul ortodox Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cu ocazia acestei sărbători, creștinii țin unul dintre cele mai importante posturi ale anului.

Postul Sfinților Petru și Pavel este unul fără o dată fixă. Începutul lui depinde de data la care se sărbătorește Paștele. Totodată, este un post ușor, care anul acesta începe luni, 12 iunie, conform calendarului ortodox.

ADVERTISEMENT

Ziua de 28 iunie, înainte de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, este ziua în care se încheie acest post. Durata acestui post nu este una fixă și variază în fiecare an în funcție de Învierea Domnului.

De obicei, acest post, care mai este cunoscut și ca Postul Sâmpetrului, începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, care este și prima duminică după Rusalii.

ADVERTISEMENT

În trecut, Postul Sfinților Petru și Pavel avea denumirea de Postul Cincizecimii. Postul s-a numit așa datorită darurilor Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

La fel ca celelalte posturi, și acesta vine cu restricții în privința mâncării, deși este ceva mai ușor. Lunea, miercurea și vinerea se consumă preparate fără ulei. Marțea și joia este dezlegare la untdelemn, iar sâmbăta și duminica e dezlegare la pește.

Și în timpul acestui post, așa cum este la celelalte, nu se consumă alimente de origine animală, cum ar fi carne, ouă, lapte, brânză sa derivate ale acestora.

ADVERTISEMENT