Life

Rusaliile 2023. Pe ce dată pică marea sărbătoare și ce este bine să faci

Rusaliile 2023. În ce zi sunt cinstite de creștini ortodocși și care sunt obiceiurile pe care le păstrează în fiecare an.
07.05.2023 | 14:38
Rusaliile 2023 Pe ce data pica marea sarbatoare si ce este bine sa faci
Rusaliile 2023. În ce zi sunt cinstite de creștini ortodocși și care sunt obiceiurile pe care le păstrează în fiecare an. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Rusaliile 2023. Pe ce dată pică marea sărbătoare cunoscută în popor drept Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos și ce este bine să faci. E unul dintre cele mai mari praznicuri pentru credincioși.

Rusaliile 2023. În ce zi sunt cinstite de creștini ortodocși și care sunt obiceiurile pe care le păstrează în fiecare an

Rusaliile sunt cinstite de creștini ortodocși pe data de 4 iunie 2023, care pică de fiecare dată într-o zi de duminică. Sunt celebrate de creștini ortodocși la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, în a opta duminică de după Paște.

ADVERTISEMENT

A doua zi este, de asemenea, o mare sărbătoare pentru oameni pentru că are loc Sfânta Treime. Asta înseamnă că luni, 5 iunie 2023, bugetarii primesc o zi liberă de la statul român și se bucură de o minivacanță.

Cu această ocazie oamenii păstrează în fiecare an foarte multe obiceiuri, tradiții și superstiții. Românii obișnuiesc să își împodobească casele și gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei pentru a fi feriți de rele.

ADVERTISEMENT

În plus, băieții tineri iau ramuri din păduri pe care le duc la Biserică pentru a fi sfințite de preot. Ulterior, credincioșii le duc acasă și le folosesc la leacuri tot restul anului. Se fac descântece pentru a alunga răul și se ung ușile caselor cu usturoi. Așa este păzită de rele și ghinion.

În unele regiuni din țară, de Rusalii, femeile stau în răspântii, cu ștergare și vase mari cu apă în care se adaugă frunze de nuc. Gospodinele spală picioarele tuturor trecătorilor din zona respectivă în această zi de mare sărbătoare cunoscută și sub denumirile de Duminica Mare sau Cincizecime.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există obiceiul de a purta în sân leuștean, pelin sau usturoi. În anumite zone ale țării se joacă Jocul Călușarilor. A doua zi aceștia ies la colindat și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.

„Udatul nevestelor” este o altă tradiție care se respectă de obicei în zona Ardealului. Femeile sunt stropite cu apă proaspătă pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului. Cine nu respectă sărbătoarea este luat în vizor de Iele, care sunt spirite malefice.

ADVERTISEMENT

Rusalii 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi

Rusaliile vin de obicei și cu foarte multe interdicții. Oamenii nu au voie să spele, să calce și să coase în această zi de mare sărbătoare. De asemenea, se spune că nu este bine să mergi la câmp pentru nicio muncă agricolă.

Se crede că cine face acest lucru va fi prins și aspru pedepsit. Nu se intră în vie în zilele de 4 și 5 iunie 2023, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni părăsite pentru că te poți întâlni cu spiritele rele.

ADVERTISEMENT
Tags: