News

Calendar ortodox, sâmbătă, 25 mai 2019. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

24.05.2019 | 16:05
Calendar ortodox sambata 25 mai 2019 A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă sărbătorește în prima zi din weekend, pe 25 mai, a treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Sfânta Scriptură ne arată că Împăratul Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, chiar de ziua sa de naștere.

Calendar ortodox, 25 mai. Cine a fost Ioan Botezătorul

Sfânta Scriptură descrie faptele care au dus la tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Biblia amintește faptul că Ioan îl mustrase pe Irod Împăratul pentru relația nelegiuită pe care o avea cu soția fratelui său, Irodiada. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea să-i ceară lui Irod capul Botezătorului drept răsplată pentru faptul că dansul ei plăcuse oaspeților lui Irod la aniversarea zilei de naștere a acestuia.

ADVERTISEMENT

Împăratul Irod se temea că, Ioan Botezătorul ar putea învia și a decis ca trupul să nu fie îngropat alături de cap. Prin urmare, Irod le-a dat ucenicilor săi trupul lui Ioan care a fost îngropat în Sevastia. Capul Botezătorului a fost îngropat de amanta lui Irod în curtea sa, la mare adâncime. Ulterior, Sfânta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, a dezgropat capul lui Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Potrivit tradiției, caeasta este cea dintâi aflare a sfântului cap.

După mult timp, un om bogat a lepădat poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi și s-a făcut monah, slăvindu-l astfel pe Hristos. Acesta și-a luat numele de Inochentie și s-a sălășluit chiar la locul unde fusese îngropat capul lui Ioan Botezătorul de Sfânta Ioana. În timp ce săpa adânc pentru a-și construi o chilie, a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap. Inochentie a descoperit că era chiar capul  lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște și le-a îngropat în același loc în care le-a găsit.

ADVERTISEMENT
Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă pe Sfântul Ioan Botezătorul
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost tăiat de Irod Împăratul, la cererea Salomeei, fiica Irodiadei, soția fratelui său
Sursa foto: doxologia.ro

A treia aflare a capului lui Ioan Botezătorul a fost în anul 860

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat îngropat sub chilia lui Inochentie până în vremea Sfinților Împărți Constantin și Elena. Doi monahi au găsit capul și l-au dus la Emesa, în Siria, la un olar. Ulterior, în anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în Biserica din această cetate. Biblia spune că, aceasta este cea de-a doua aflare a cinstitului cap al lui Ioan Botezătorul.

Cea de-a treia aflare a capului a fost în timpul luptei împotriva sfintelor icoane. În acea perioadă capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, apoi a fost adus la Constantinopol de către Sfântul Ignatie (anul 860), când domnea împăratul Mihail. Această din urmă aflare a sfântului cap este de altfel, ultima.

ADVERTISEMENT

Cinstirea sfântului cap al Sfântului Ioan Botezătorul este scrisă cu cruce roșie în calendarul ortodox. Tot sâmbătă, creștinii ortodoxi mai cinstesc doi sfinți, Sfântul Mucenic Celestin și Sfântul Cuvios Olvian. Duminică, Biserica ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Apostoli Carp și Alfeu.

Glasul 4

Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.

ADVERTISEMENT