News

Calendarul înscrierilor la grădiniță, acte necesare și criterii de departajare. Anunțul Ministerului Educației

Cum se fac înscrierile la grădiniță. Anunțul ministrului educației după ce a fost publicat ghidul care răspunde la întrebări
24.04.2024 | 11:54
Calendarul inscrierilor la gradinita acte necesare si criterii de departajare Anuntul Ministerului Educatiei
Etapizarea înscrierii la grădinițe. Tot ce trebuie să știi despre documentele de care ai nevoie. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a publicat un ghid care oferă informații despre procesul de înscriere la creșă și grădiniță. Ghidul abordează subiecte precum categoriile de copii eligibili pentru înscriere, locurile și termenele de depunere a documentelor necesare.

Cum se face înscrierea copiilor la grădiniță

Ghidul răspunde la întrebări precum: Cum se realizează înscrierea? Care sunt termenele limită pentru depunerea documentelor? Ce acte sunt necesare pentru înscriere?

ADVERTISEMENT

„Pentru a-i sprijini pe toţi cei interesaţi, colegii mei au adunat cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri legate de înscrierea la creşă, grădiniţă şi în serviciile de educaţie timpurie complementare”, a transmis ministrul educaţiei, Ligia Deca.

Conform ghidului pregătit de specialiștii Ministerului Educației, copiii cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani pot fi înscriși în grupele de nivel antepreșcolar, în limita planului de școlarizare aprobat.

ADVERTISEMENT

„Important: În perioada înscrierilor, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar va fi disponibil un număr telverde, unde părinţii vor putea suna pentru a primi informaţiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor. Numărul de telefon telverde şi programul de funcţionare vor fi comunicate în timp util de fiecare inspectorat şcolar”, a mai spus Deca.

În ceea ce privește grupele de nivel preșcolar, pot fi înscriși copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, în limita planului de școlarizare aprobat. Numărul de locuri disponibile, conform cifrei de școlarizare, asigură includerea tuturor copiilor de 4 ani în grupa mijlocie și a tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare din învățământul preșcolar.

ADVERTISEMENT

Etapele pentru procesul de înscriere

Părintele sau reprezentantul legal al copilului poate opta pentru o unitate de învățământ cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar apropiată de domiciliu, reședință sau locul de muncă. De asemenea, poate alege înscrierea în orice unitate de învățământ cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, cu condiția să existe locuri disponibile după etapa de reînscrieri.

Ghidul mai detaliază etapele procesului de înscriere. În prima parte (în care se adună și se procesează formularele de înscriere și documentele trimise de părinți/reprezentanți legali) – se desfășoară în trei etape, după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  • Etapa I: se evaluează formularele de înscriere primite de la instituțiile de învățământ alese ca prima opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse;
  • Etapa a II-a: se evaluează formularele de înscriere respinse în Etapa I, de la instituțiile de învățământ alese ca a doua opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse; Formularele de înscriere respinse în Etapa I și dosarele corespunzătoare sunt trimise în copie, prin orice mijloc de confirmare a primirii, de la instituția de învățământ aleasă ca prima opțiune la instituția aleasă ca a doua opțiune;
  • Etapa a III-a: se evaluează formularele de înscriere respinse în Etapa a II-a, de la instituțiile de învățământ alese ca a treia opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse care pot intra, la cererea părinților, în evaluare în a doua etapă a înscrierilor, pentru locurile rămase libere; Formularele de înscriere respinse în Etapa a II-a și dosarele corespunzătoare sunt trimise în copie, prin orice mijloc de confirmare a primirii, de la instituția de învățământ aleasă ca a doua opțiune la instituția de învățământ aleasă ca a treia opțiune.

Cum arată a doua parte de înscrieri

A doua parte – în care se asigură înscrierea, pe locurile rămase libere, a copiilor respinși în etapa precedentă. În această etapă se colectează și se procesează noi formulare de înscriere, cu alte trei opțiuni, și documentele trimise de părinți/reprezentanții legali, folosind SIIIR și aplicând criterii de departajare. Similar cu activitățile desfășurate în etapa I, în această etapă se desfășoară trei faze, respectiv:

  • Etapa I: se evaluează formularele de înscriere primite de la instituțiile de învățământ alese ca prima opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse;
  • Etapa a II-a: se evaluează formularele de înscriere respinse în Etapa I, de la instituțiile de învățământ alese ca a doua opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse. Formularele de înscriere respinse în Etapa I și dosarele corespunzătoare sunt trimise în copie, prin orice mijloc de confirmare a primirii, de la instituția de învățământ aleasă ca prima opțiune la instituția aleasă ca a doua opțiune;
  • Etapa a III-a: se evaluează formularele de înscriere respinse în Etapa a II-a, de la instituțiile de învățământ alese ca a treia opțiune și se alcătuiește lista formularelor respinse care pot intra în evaluare, pe locurile rămase libere, în etapa de ajustări, la cererea părinților/reprezentanților legali. Formularele de înscriere respinse în Etapa a II-a și dosarele corespunzătoare sunt trimise în copie, prin orice mijloc de confirmare a primirii, de la instituția de învățământ aleasă ca a doua opțiune la instituția de învățământ aleasă ca a treia opțiune.
ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge...
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge în zbor
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”