Sport

Calificări Wimbledon 2023. Gabriela Ruse, eliminată în turul 2 după un meci de trei seturi

Calificările pentru turneul de Grand Slam de la Wimbledon încep cu concursul masculin luni, 26 iunie. Nicholas David Ionel a fost eliminat în primul tur.
28.06.2023 | 21:59
Calificari Wimbledon 2023 Gabriela Ruse eliminata in turul 2 dupa un meci de trei seturi
Gabriela Ruse a fost eliminată în turul 2 al calificărilor la Wimbledon. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
28-06-2023
19:03

Gabriela Ruse, eliminată în turul 2 al calificărilor la Wimbledon

România rămâne fără reprezentanți în calificările de la Wimbledon. Gabriela Ruse (161 WTA) a pierdut în turul secund cu Yanina Wickmayer (111 WTA), scor 6-4, 3-6, 3-6.

Primul set a fost dominat de echilibru până la scorul de 4-4. Românca a făcut break-ul, l-a consolidat la serviciu și a închis setul. Gabi Ruse a făcut devreme break-ul în setul secund și a condus cu 2-1, însă jucătoarea din Belgia a revenit și s-a impus cu 6-3. 

În setul decisiv, Yanina Wickmayer s-a aflat în permanență la conducere și a reușit să își adjudece partida după o oră și 52 de minute. 

27-06-2023
15:39

Gabriela Ruse s-a calificat în turul 2 al calificărilor la Wimbledon

Gabriela Ruse (161 WTA) s-a calificat în turul 2 al calificărilor pe tabloul principal la Wimbledon. Românca a trecut într-o oră și 17 minute de Isabelle Lacy (594 WTA), scor 7-5, 6-2. Favorita gazdelor a condus în primul set până la 5-5. 

Gabi Ruse a făcut break-ul la 0 în prelungirile setului și a câștigat cu 7-5. Setul secund a curs într-o singură direcție. Românca a făcut break-ul devreme și nu a cedat inițiativa până la finalul jocului.

În turul secund din calificări, Gabriela Ruse va avea o misiune mult mai dificilă. Yanina Wickmayer (111 WTA) va fi adversara Gabrielei Ruse. 


Irina Bara (210 WTA) a cedat rapid în primul tur al calificărilor la Wimbledon. Românca a pierdut după o oră și două minute de joc în fața lui Taylor Townsend (107 WTA), scor 3-6, 1-6. Irina Bara a început excelent partida și a condus cu 3-0, însă americanca a câștigat șase game-uri consecutive. 

Până la final, românca a mai câștigat un singur game. Astfel, România rămâne cu o singură reprezentantă în calificările de la Wimbledon. 

26-06-2023
16:45

Nicholas David Ionel, eliminat în primul tur al calificărilor

Nicholas David Ionel, singurul reprezentant al României pe tablourile masculine de simplu la Wimbledon, a fost eliminat încă din primul tur al calificărilor. Sportivul de pe locul 191 ATP a pierdut cu francezul Laurent Lokoli (198 ATP), scor 1-6, 6-7(7). 

Jucătorul din Hexagon a avut nevoie de doar 26 de minute pentru a închide primul set. Românul și-a cedat de două ori serviciul în setul inaugural. Setul secund a fost mult mai echilibrat, iar în tie-break, Nicholas David Ionel a salvat o minge de meci. 

Ulterior, românul a avut o minge pentru a trimite meciul în decisiv, însă nu a fructificat șansa. Francezul a revenit și s-a impus dramatic. 

26-06-2023
13:46

Irina Bara și Gabi Ruse și-au aflat adversarele din primul tur al calificărilor la Wimbledon

România are doar două reprezentante în calificările pentru prezența pe tabloul principal la Wimbledon. Irina Bara și Gabriela Ruse și-au aflat luni adversarele din runda inaugurală în urma tragerii la sorții de la All England Club. 

Irina Bara (210 WTA) o va înfrunta în primul meci pe Taylor Townsend (107 WTA). Va fi a doua întâlnire directă între cele două jucătoare. Românca a câștigat precedentul duel care a avut loc în 2018 în turneul ITF de la Indian Harbour Beach, pe zgură, scor 6-7(5), 7-5, 7-5. 

De cealaltă parte, Gabriela Ruse (161 WTA) va avea o misiune mai ușoară în runda inaugurală a calificărilor. Românca va evolua în primul tur împotriva Isabellei Lacy, locul 594 WTA. Va prima întâlnire directă între Gabriela Ruse și jucătoarea din Marea Britanie. 

Al treilea turneu de Grand Slam al anului, cel pe iarbă de la Wimbledon, are loc în perioada 3-16 iulie pe terenurile de All England Club din Londra. Înainte de startul în partidele din primul tur, în  perioada 26 iunie – 30 iunie se vor desfășura meciurile din tururile de calificare. Anul acesta avem un reprezentant în calificări la masculin (Nicholas Ionel) și două reprezentante la feminin (Irina Bara și Gabriela Ruse).

Nicholas Ionel joacă luni, 26 iunie, în turul 1 al calificărilor la Wimbledon 2023

Singurul reprezentant al României în întrecerea masculină este Nicholas David Ionel, care a împlinit pe 12 octombrie 2o22 vârsta de 20 de ani. Momentan, Ionel ocupă locul 191 în clasamentul ATP. Ionel a fost prezent anul acesta și în calificările primelor două turnee de Grand Slam, la Australian Open, unde a fost eliminat de austriacul Jurij Rodionov cu 2-0, și la Roland Garros, aceeași soartă în fața belgianului Gauthier Onclin,

ADVERTISEMENT

Acum îl va avea în față pe numărul 197 mondial, frzancezul Laurent Lokoli, și el prezent la celelalte două turnee de Grand Slam din acest an. La Australian Open a reușit să ajungă pe tabloul principal, iar la Paris, fiind jucător din țara gazdă, a primit wild-card. Lokoli este mult mai în vârstă decât Ionel, are 28 de ani, are multe participări la turnee ATP și este mult mai experimentat decât românul.

Francezul Laurent Lokoli a câștigat singurul meci jucat împotriva lui Nicholas Ionel

Nicholas Ionel și Laurent Lokoli nu vor fi pentru prima dată adversari. Acest lucru s-a mai petrecut pe 20 ianuarie 2022, în optimile de finală ale turneului ITF de la Monastir, localitate din Tunisia. S-a jucat pe hard, la Monastir sunt foarte frecvente turnee ITF, se joacă și iarna pe hard și vara pe zgură, fiind alături de localitatea egipteană Sharm el Sheihk una dintre locațiile cu cele mai multe competiții ITF anuale, atât la fete cât și la băieți.

ADVERTISEMENT

Singura confruntare directă cu siguranță câ nu îi poate provoca amintiri prea plăcute lui Nicholas Ionel. Meciul a avut loc în faza optimilor de finală și a fost practic un monolog al francezului, care s-a dovedit superior la toate capitolele în fața românului. A fost un succes clar și foarte rapid, în două seturi, 6-3, 6-0, în mai puțin de o oră, în condițiile în care favorit 7 la acest turneu era Ionel iar Lokoli nu era cap de serie!

Nicholas Ionel, campion la Australian Open 2020 în proba de dublu juniori

Nicholas Ionel este printre puținii români care au mers cam la toate turneele de Grand Slam de vreo patru ani încoace, bineînțeles trei dintre aceștia fiind în întrecerile juniorilor, unde a participat și în proba de simplu și în cea de dublu. La dublu a obținut cea mai mare performanță a carierei sale, reușind la 17 ani, în 2020, la Australian Open, alături de elvețianul Leandro Riedl să câștige turneul.

ADVERTISEMENT

A fost o finală de mare luptă, adjudecată de cuplul româno-elvețian după un maxi tie-break în fața lui Mikolaj Lorens (Polonia) – Karlis Ozolins (Letonia) cu scorul de 6-7, 7-5, 10-4. În acel maxi tie-break, Nicholas Ionel a fost decisv, reușind doi ași și având câteva execuții decisive la fileu. Spre deosebire de Ionel, partenerul său din acel meci, Leandro Rield, mai mare cu un an, este locul 154 în lume și a obținut deja primul său succes la un turneu de ATP în urmă cu un an.

Învins în Cupa Davis de thailandezul Yuttana Charoenphon, locul 976 în lume!

Nicholas Ionel speră ca acest an să fie decisiv în a face saltul spre tenisul mare, după ce a devenit și component al echipei masculine a României de Cupa Davis, unde a reușit să îl învingă cu 2-1 chiar la Bratislava pe slovacul Norbert Gombos, locul 99 ATP, în meciul Slovacia – România 3-1. Apoi, pe 4 februarie 2023, la Notaburi, în Thailanda, a fost învins de reprezentantul gazdelor, Yuttana Charoenphon, locul 976 în lume, în trei seturi!

ADVERTISEMENT

A avut break în față și am întors. Apoi am obosit, nu mai puteam să alerg și mi-a făcut iar break. Nu mai puteam să respir și mă durea burta de la respirație. Nu mai aveam energie. El nu avea nimic de pierdut, i-au intrat toate. Fizic nu puteam duce atât de mult. Mi se părea că oboseam mult prea repede” – a fost explicația lui Nicholas Ionel după acel incredibil eșec.

ADVERTISEMENT