Sport

Wimbledon 2023 pune în joc premii record! Cu ce sumă vor fi recompensați câștigătorii

Ediția din 2023 a turneului de la Wimbledon pune în joc premii record. Ce sumă vor încasa câștigătorii de pe iarba londoneză.
18.06.2023 | 18:23
Wimbledon 2023 pune in joc premii record Cu ce suma vor fi recompensati castigatorii
Organizatorii de la Wimbledon au anunțat premii record la ediția din 2023 a turneului. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Ediția cu numărul 136 a turneului de la Wimbledon este aproape de start. Al treilea turneu de Grand Slam al anului, singurul pe iarbă, se va desfășura în perioada 3-16 iulie. Organizatorii au anunțat că premiile financiare vor fi mai mari decât în orice altă ediție a turneului.

Wimbledon 2023 pune în joc premii record

În perioada 3-16 iulie, elita tenisului mondial merge la Londra pentru turneul de la Wimbledon. Înaintea întrecerii de pe iarba londoneză, organizatorii au anunțat premiile record puse în joc. Fondul total de premiere se ridică la suma de 44,7 milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 12% față de ediția precedentă și o majorare cu 17,1% în comparație cu anul 2019, când Simona Halep s-a impus în competiția de simplu feminin. Câștigătorii din acest an de pe tablourile de simplu masculin și feminin vor încasa nu mai puțin de 2,35 milioane de lire sterline.

Sumele sunt colosale și când vine vorba despre finaliști. Pentru prezența în ultimul act, jucătorii vor fi recompensați cu 1,175 milioane de lire sterline. Campionii en-titre de la All England Club sunt Novak Djokovic și Elena Rybakina.

ADVERTISEMENT

Premii mai mari și pentru jucătorii slab cotați

Forurile care conduc tenisul mondial au sărit în sprijinul jucătorilor mai slab cotați care întâmpină dificultăți financiare de-a lungul sezonului. Excepție nu fac nici organizatorii de la Wimbledon care au mărit cu 14,5% premiile pentru prezența jucătorilor în calificările de la Wimbledon.

Totodată, prezența pe tabloul principal la All-England Club este recompensată cu 55.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă o creștere cu 10% în comparație cu ediția din 2022 a turneului. Premiile au înregistrat creșteri spectaculoase (20%) și când vine vorba despre competițiile de dublu și cele destinate persoanelor cu dizabilități.

ADVERTISEMENT

Patru românce pe tabloul principal la Wimbledon

Simona Halep este suspendată provizoriu din tenis după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat anul trecut. Campioana din 2019 de la Wimbledon urmează să fie audiată în procesul de dopaj la finalul lunii iunie. Sportiva născută la Constanța nu se află pe lista de intrări și cel mai probabil va rata al treilea turneu de Grand Slam al anului.

Dubla campioană de Grand Slam ar putea urca pe tabloul principal doar printr-o invitație specială. Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian sunt reprezentantele României la ediția din 2023 a turneului londonez. Patricia Țig era anunțată inițial pe tabloul principal în urma clasamentului protejat, însă sportiva din România nu se află pe lista de intrări.

ADVERTISEMENT

În calificări, România le va avea pe tablou pe Gabriela Ruse și Irina Bara. Anul trecut, pe tabloul principal și în calificări, țara noastră a avut nu mai puțin de 13 reprezentante, un record din acest punct de vedere.

Jucătorii din Rusia și Belarus vor evolua sub steag neutru la Wimbledon

Spre deosebire de ediția trecută, jucătorii din Rusia și Belarus vor putea lua startul la Wimbledon sub steag neutru. WTA și ATP au decis anul trecut să nu acorde punctele pentru turneul de la All England Club ca urmare a deciziei organizatorilor de a exclude din competiție sportivii ruși și bieloruși.

Astfel, Daniil Medvedev, Daria Kasatkina, Andrey Rublev, Aryna Sabalenka sau Victoria Azarenka sunt doar câteva dintre numele care vor lupta pentru marele trofeu. În 2022, Simona Halep a ajuns până în semifinale, fiind învinsă de Elena Rybakina.

ADVERTISEMENT