News

Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat la sediul DNA în dosarul mitei de 800.000 de dolari

20.01.2021 | 16:15
Calin Popescu Tariceanu sa prezentat la sediul DNA in dosarul mitei de 800000 de dolari
Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la DNA. Foto - Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție în dosarul mitei de 800.000 de dolari.

Fostul președinte al Senatului a fost chemat pentru acte procedurale desfășurate în dosarul în care e acuzat de luare de mită.

ADVERTISEMENT

Conofrm unor surse judiciare, citate de Agerpres, Tăriceanu le-ar fi prezentat procurorilor garanții în vederea acoperirii valorii sechestrului impus până la concurența sumei de 800.000 de dolari.

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la DNA în cazul mitei de 800.000 de dolari

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea penală a lui Tăriceanu, astfel că cererea a ajuns la ministrul Justiției Stelian Ion, care a transmis-o procurorului general Gabriela Scutea.

ADVERTISEMENT

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari. Fapta s-ar fi produs atunci când Tăriceanu era prim ministru în perioada 2007-2008. Tăriceanu ar fi primit atunci de la reprezentanții unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță.

În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, au transmis anchetatorii.

ADVERTISEMENT

Dosarul ar fi fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul preluat de procurorii DNA la cererea autorităților austriece.

După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii iniţiale de încuviinţare a urmăririi penale de către Senat (instituţie învestită cu soluţionarea având în vedere calitatea de senator a lui Călin Popescu-Tăriceanu la acea dată), procurorii au efectuat, în acelaşi dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane”, mai este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT

„În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând lui Călin Popescu-Tăriceanu până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”, au menționat procurorii.

ADVERTISEMENT
Tags: