News

Călin Tatomir, fostul director al Microsoft România, condamnat la închisoare. Va sta șase ani în spatele gratiilor

Fostul director al Microsoft România a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată.
08.02.2024 | 17:17
Calin Tatomir fostul director al Microsoft Romania condamnat la inchisoare Va sta sase ani in spatele gratiilor
Fostul director al Microsoft România, condamnat la închisoare. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Călin Tatomir, fostul director al Microsoft România, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Pedeapsa acestuia a fost redusă cu trei ani.

Fostul director al Microsoft România, condamnat la închisoare

Dosarul instrumentat de DNA vizează infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind de 12 milioane de lei. Au fost implicați fostul șef al Microsoft România și alți șase oameni, iar în iunie 2016 au fost arestate preventiv.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetărilor, în perioada 2007-2014, „liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate cinci (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat”.

Mai exact, au fost furnizate facturi fiscale, în care se specifică faptul că au fost acordate diverse servicii, precum cele de IT ori de livrare a unor materiale promoționale. De fapt, aceste servicii nu au fost prestate.

ADVERTISEMENT

Însă, au fost înregistrate în contabilitatea unor societăți comerciale. La vremea respectivă au fost organizate 11 percheziții domiciliare, fiind găsite și ridicate mai multe sume de bani, conform verificărilor.

„Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor”, specificau procurorii.

ADVERTISEMENT

I-a fost redusă pedeapsa cu trei ani

Joi, 8 februarie, Călin Tatomir a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Tribunalul București hotărâse, în primă instanță, ca aceasta să primească 9 ani cu executare.

Însă, Curtea de Apel București i-a scăzut pedeapsa cu trei ani. De asemenea, în același dosar au fost condamnați Norbert Hauser și Valeriu-Cristian Arsenie. Acesta din urmă a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, deși în primă instanță primise 12 ani cu executare.

ADVERTISEMENT

Aceștia au fost ridicați de oamenii legii și încarcerați. Decizia este definitivă. „Totodată, instanţa a respins ca nefondate apelurile formulate de inculpaţii Hauser Norbert, Stan Valentin Alexandru. Călinescu Cristian, Constantinescu Vlad, Constantinescu Georgeta, Prisecari Ovidiu. Airinei Marius, Dumitriu Ion Răzvan şi de persoana responsabilă civilmente SC Smart Telecom Consulting SR”, se arată în decizia instanței.

ADVERTISEMENT