Sport

Campanie a echipei naționale de fotbal feminin: ”Modele de Femeie 2023”

Echipa Națională de fotbal feminin a lansat o campanie ce are ca scop normalizarea prezenței femeilor în lumea fotbalului.
18.09.2023 | 21:45
Campanie a echipei nationale de fotbal feminin Modele de Femeie 2023
Echipa națională feminină a lansat un proiect ce promovează egalitatea de gen. Foto: FRF.ro
ADVERTISEMENT

Prin această campanie, FRF vrea să prezinte femeile din echipa națională de fotbal ca fiind modele pentru toate femeile ce au un vis, indiferent de domeniul acestui vis.

FRF, campanie pro-femei în fotbal

Campania ”Modele de femeie 2023” abordează subiectul egalității de gen din fotbal și vrea să încurajeze femeile să vină la fotbal ori să lupte pentru egalitatea de șanse pe care o merită.

ADVERTISEMENT

Promotoarele campaniei vor fi fetele din echipa națională, care vor promova mesajele-scop ale campaniei povestind cum au ajuns să devină jucătoare de fotbal. Răzvan Burleanu a vorbit despre acest demers.

Prin intermediul acestei campanii, Echipa Națională de Fotbal Feminin se angajează să fie un model pentru tinerele femei din România și din întreaga lume. Noi credem că fiecare femeie are dreptul de a alege ceea ce vrea să realizeze în viață, fără a fi limitată de stereotipuri sau așteptări preconcepute. Fiecare dintre jucătoarele noastre este un exemplu viu de ambiție, curaj și determinare”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

La evenimentul de lansare a participat Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică. Ea este foarte fericită de demersul FRF.

Nu îmi imaginam în urmă cu niște ani că la Federația Română de Fotbal va avea loc o astfel de discuție despre egalitatea de gen. Mă bucură această inițiativă! Relația dintre normele sociale, culturale și fenomenul sportiv este una importantă și trebuie să fie recunoscută. Trebuie să îmbrățișăm o perspectivă realistă. Genul influențează sporturile, dar și sportul influențează normele de gen”, a spus Oana Băluță, conferențiar universitar, cercetătoare în gen și politică.

ADVERTISEMENT

Ștefania Vătafu, cu peste 100 de selecții în echipa națională, spune că i-ar fi prins bine un astfel de proiect atunci când ea avea nouă ani, deoarece atunci nu avea nici măcar o infrastructură performantă pentru a se pregăti.

Mi-aș fi dorit și eu să fi avut la vârsta de 9 ani, când am început fotbalul, toată infrastructura, toate competițiile care există acum în fotbalul feminin. Chiar îmi doresc ca tot mai multe fetițe să aibă și opțiunea de a juca fotbal. Atunci când au de ales între atletism, handbal sau alte sporturi, să fie acolo și fotbalul”, a spus și Ștefania Vătafu, jucătoare cu peste 100 de selecții la echipa națională.

ADVERTISEMENT

Campania va dura trei luni. Vor fi organizate diverse activități, evenimente și concursuri pentru fanii femeilor din fotbalul românesc.

ADVERTISEMENT