News

Campanie intensă a DIICOT împotriva traficanților de droguri. Care sunt rezultatele pe două săptămâni

Poliția Română și DIICOT și-au intensificat campania împotriva traficului de droguri, cu sute de percheziții și zeci de persoane arestate
30.09.2023 | 11:18
Campanie intensa a DIICOT impotriva traficantilor de droguri Care sunt rezultatele pe doua saptamani
DIICOT a dispus reținerea unui farmacist implicat în traficul de droguri/ Foto: Inquam Photos - Ovidiu Micsik
ADVERTISEMENT

Polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat, în perioada 15-28 septembrie, 85 de acțiuni operative (dintre care 39 de amploare), pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri și spălare de bani, se spune într-un comunicat al IGPR.

DIICOT a reținut 155 de persoane

Acțiunile s-au soldat cu 485 de percheziții domiciliare, în vizorul DIICOT intrând 310 persoane care sunt anchetate în momentul de față privind posibila lor implicare în activități ilegale. DIICOT a emis 155 de ordonanțe de reținere, iar judecătorii au aprobat 59 de mandate de arestare preventivă și un mandat de arest la domiciliu. Alte 61 de persoane au fost puse sub control judiciar.

ADVERTISEMENT

În urma activităților, au fost indisponibilizate 8 arme de foc și muniția aferentă (81 de bucăți), 3 autovehicule, 320 de grame de bijuterii din aur, 18,070 kilograme de canabis, 748 de doze de canabis, 72 de doze de cocaină, 74 de doze de alte droguri, 21 de plante și peste 2,3 kilograme de alte fragmente vegetale.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate 1,2 kilograme rezină de canabis, 70 de grame de cocaină, peste 7,6 kilograme de alte tipuri de droguri, 4.299 de diverse comprimate, 83 de grindere, 56 de cântare de precizie, 289 de telefoane mobile, 32 de cartele SIM, 19 sisteme PC/laptopuri, 29 de medii de stocare, 275.618 lei, 38.000 de euro, 15.630 de dolari și un card bancar”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pe lângă polițiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, la acțiunile coordonate de DIICOT au participat și angajați ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene și jandarmi.

Trafic organizat de profesori

Printre succesele DIICOT din această perioadă se numără și reținerea a doi profesori de liceu din Buzău care coordonau o rețea de trafic de droguri: un bărbat de 34 de ani care preda la două licee din oraș și o femeie de 38 de ani, psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz din Buzău.

ADVERTISEMENT

Cei doi au început să vândă droguri din luna ianuarie, folosind o metodă care le permitea să distribuie substanțele ilegale fără să se întâlnească față în față cu clienții. Drogurile erau comandate print-o aplicație online criptată, iar plata era făcută prin transferuri în echivalentul unei criptomonede.

Livrarea propriu-zisă se făcea după ce clientul primea o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care erau lăsate drogurile. În acest fel, profesorii credeau că nu vor fi prinși de oamenii legii. În acest dosar sunt anchetate nu mai puțin de 25 de persoane.

ADVERTISEMENT

În perioada ianuarie-septembrie 2023, mai multi suspecți, din județul Buzău, au achiziționat, de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman, diferite cantități de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) și substanțe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA si 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău”, preciza DIICOT.

ADVERTISEMENT