News

Când ajung primii bani din ajutorul de 1.400 de lei la energie. Pentru ce pot fi folosiți banii

Primii bani din ajutorul de 1.400 de lei la energie vor ajunge la oameni în februarie, după ce Guvernul va rezolva problemele de logistică.
12.01.2023 | 23:01
Cand ajung primii bani din ajutorul de 1400 de lei la energie Pentru ce pot fi folositi banii
Ajutor pentru încălzire în 2023. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Executivul a transmis că sprijinul de 1.400 de lei din bani europeni, care va fi folosit la plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile, va fi acordat în două tranșe, în februarie și septembrie.

Când vor fi plătiți cei 1.400 de lei pentru energie

Ajutorul vine în două tranșe de câte 700 lei, în februarie 2023 și septembrie 2023. Cu acest ajutor se vor putea plăti cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia.

ADVERTISEMENT

”Energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”,  transmite Guvernul României.

”1.400 de lei sprijin din #banieuropeni pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile. Ajutorul va fi distribuit în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare: în februarie 2023 și în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor fi ajutate pentru a trece mai ușor peste această perioadă”, a anunțat Executivul.

Cu toate că a promis acest ajutor, Guvernul are momentan o mare problemă: nu știe exact toate adresele beneficiarilor și nici câți dintre aceștia locuiesc la aceeași adresă pentru a calcula venitul eligibil pe gospodărie.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care banii se acordă per loc de consum, în gospodăriile cu mai mulți locuitori venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 de lei. Una dintre soluțiile la care se gândește Guvernul ar fi declarațiile pe propria răspundere care vor fi depuse de potențialii beneficiari la Poșta Română.

”Pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate, operaționalizarea unui sistem informatic de gestionare a acestor date și extragerea informațiilor necesare pentru identificarea corectă a beneficiarilor eligibili.

ADVERTISEMENT

Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.

Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș”, este concluzia la care au ajuns guvernanții în acest caz, anunță sursa citată. Așadar, românii vor primi ajutoarele, doar că înainte de asta autoritățile se chinuie să-i identifice pe toți.

ADVERTISEMENT