News

Când are loc Noaptea Muzeelor! Sute de evenimente în peste 70 de localități

Când are loc Noaptea Muzeelor și unde anume sunt planificate evenimente pentru acest an
12.06.2021 | 10:21
Cand are loc Noaptea Muzeelor Sute de evenimente in peste 70 de localitati
ADVERTISEMENT

Intrăm pe ultima sută de metri pentru Noaptea Muzeelor, Evenimentul revine și în acest an și aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi sunt pregătite să bucure oamenii.

Interesant este că această campanie se va desfăşura, atât fizic, cât şi în mediul online, acolo unde vor avea loc sute de evenimente culturale şi de experimente artistice.

ADVERTISEMENT

Când are loc Noaptea Muzeelor 2021!

De remarcat că în marile orașe au fost deja pregătite expoziţii şi tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă.

Toate au fost anunțate de un comunicat al Reţelei Naţionale de Muzeelor din România, organizatorul evenimentului.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici – lor li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din localităţi mai mici, între care Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

Dacă ne raportăm la ceea ce se întâmplă în București, 50 de muzee, galerii de artă, colecţii, instituţii publice de cultură şi asociaţii, institute culturale, universităţi, coruri naţionale, rezidenţe, opere, expoziţii, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative sau artişti independenţi sunt gata pentru public.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în premieră la Noaptea Muzeelor, Primăria Municipiului Bucureşti se deschide publicului larg, într-un eveniment care reuneşte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, precum şi alte experienţe culturale.

Capitala nu este singurul mare oraș care a răspuns prezent unui asemenea eveniment. În Iaşi, Primăria organizează trasee cu tramvaiele de epocă din colecţie.

ADVERTISEMENT

Ampla desfăşurare de anul acesta – fizic sau online – este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor (https://noapteamuzeelor.org/), precum şi pe canalele media ale instituţiilor implicate.

Vă readucem aminte că anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor, pe data de 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Aboslut toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, precizează organizatorii.

Iniţiată în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

ADVERTISEMENT