News

Când au apărut, de fapt, primele cazuri de coronavirus. Totul a pornit cu mult timp înainte de raportările oficiale

20.04.2020 | 16:03
Cand au aparut de fapt primele cazuri de coronavirus Totul a pornit cu mult timp inainte de raportarile oficiale
ADVERTISEMENT

Primele cazuri de coronavirus au apărut undeva la jumătatea lunii septembrie, iar epicentrul epidemiei ar fi putut să fie altul decât Wuhan, sunt de părere cercetătorii care studiază originea infecției COVID-19.

Când au apărut primele cazuri de coronavirus

Oamenii de știință care studiază originea infecției COVID-19 susțin că primele cazuri de coronavirus au apărut, de fapt, undeva la jumătatea lunii septembrie, iar epicentrul pandemiei ar fi altul, nu orașul Wuhan din China, așa cum s-a spus până acum, informează Newsweek.

ADVERTISEMENT

Peter Forster, profesor de genetică la Universitatea din Cambridge, coordonează un proiect demarat pentru a descoperi sursa infecției COVID-19. Cercetătorii speră ca, în cele din urmă, să identifice prima persoană ce a fost infectată cu noul coronavirus (pacientul zero).

Până acum, oamenii de știință au reușit să cartografieze răspândirea virusului, inclusiv mutațiile genetice, pe măsură ce s-a transmis din China către Australia, Europa și restul lumii.

ADVERTISEMENT

Analiza specialiștilor presupune peste 1.000 de genomi ai noului coronavirus. Aceasta include datele pacienților COVID-19 și tipul de virus cu care persoanele respective au fost infectate.

Specialiștii încearcă să găsească pacientul zero

Sunt trei tipuri ale virusului, potrivit specialiștilor: A, B și C. Tipul A este versiunea cea mai aproiată de coronavirusul găsit în lilieci și se presupune că este cel care a dat genomul virusului pentru oameni. Tipul A de coronavirus a fost descoperit la pacienți chinezi și americani, cu versiuni mutante în pacienții din Australia și Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, tipul A nu este cel găsit în majoritatea cazurilor din Wuhan, orașul din China unde noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată. În schimb, cei mai mulți pacienți aveau virusul de tip B.

Acest lucru i-a făcut pe cercetători să creadă că a existat un eveniment declanșator pentru tipul B în Wuhan. Tipul C, descendentul tipului B, a fost identificat în primele cazuri de infecție COVID-19 din Europa, Coreea de Sud, Singapore și Hong Kong, dar pare să fie absent în China continentală.

ADVERTISEMENT

Pe baza datelor centralizate și analizate de Forster și echipa sa, se pare că primele cazuri au început să apară între 13 septembrie și 7 decembrie.

“Acest aspect presupune o rată constantă de mutații ale virusului, ceea ce probabil s-a și întâmplat, astfel că data estimată inițial ar putea fi greșită. Aceasta este cea mai bună presupunere pe care o putem face în acest moment, înainte de a primi alte rezultate ale pacienților internați în spitale în 2019”, a spus Forster pentru Newsweek.

Profesorul spune că este posibil inclusiv ca epidemia să nu fi provenit din Wuhan, întrucât, până pe 17 ianuarie, aproape toate cazurile de infecție erau cu virusul de tip B.

În Guangdong, o provincie situată la aproximativ 800 de km de Wuhan, 7 din 11 cazuri izolate erau infecții cu virusul de tip A.

“Aceste numere sunt mici pentru că foarte puțini genomi sunt disponibili în cazul primelor infecții, înainte ca sărbătoarea Anului Nou chinezesc să declanșeze călătoriile masive, ce au dus la amestecul modelelor de virusuri”, a mai spus Forster.

Până acum, primul caz de coronavirus înregistrat a fost datat pe 17 noiembrie. Potrivit unui articol din South China Morning Post, datele guvernului chinez arată că o persoană de 55 de ani din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, este primul caz cunoscut de COVID-19.

Cercetătorii știu deja că virusul a trecut de la animal, cel mai probabil liliac, la om, la un moment dat, însă locul și data rămân deocamdată necunoscute.

De la primele cazuri înregistrate la finalul anului trecut și până în prezent, peste două milioane de oameni din întreaga lume au fost confirmate cu noul coronavirus. Potrivit Universității Johns Hopkins, virusul s-a răspândit în 185 de țări și regiuni, cu aproximativ 150.000 de decese.

ADVERTISEMENT
Tags: