News

Când crește punctul de pensie și care va fi valoarea acestuia? Anunț al șefului Casei de Pensii: ”Să vedem cum stăm cu bugetul”

Recalcularea pensiilor are toate șansele să înceapă în 2023, iar punctul de pensie ar putea fi majorat cu 150 de lei, potrivit lui Daniel Baciu.
08.10.2022 | 16:39
Cand creste punctul de pensie si care va fi valoarea acestuia Anunt al sefului Casei de Pensii Sa vedem cum stam cu bugetul
Majorare pensii din ianuarie. Foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Pensii. Cu toate acestea, Daniel Baciu nu vrea să facă prognoze mult prea optimiste până nu va exista un buget clar.

Creșterea punctului de pensie și valoarea acestuia

”Dacă acest proces de evaluare se finalizează, procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Deci, legea trebuie întâi aprobată, publicată în Monitorul Oficial, după aceea va trebui să elaboram și norme de aplicare a noii legi a pensiilor și după aceea avem baza legislativă, în baza căreia facem recalcularea. Ulterior se face și procesul de recalculare”, a explicat Baciu.

Cu toate că acest buget clar nu există momentan, șeful Casei de Pensii a avansat o majorare credibilă cu 150 de lei a punctului de pensie.

ADVERTISEMENT

”Noi ca instituţie nu ne putem pronunța asupra acestui procent. Mai sunt câteva luni şi trebuie să vedem cum stăm cu bugetul. Cu 1 ianuarie dacă se va hotărî, se majorează toate pensiile.

Şi s-ar putea să scrie acolo 2023, punctul de pensie 1.745 de lei, să crească de la 1.586, dacă va fi acord în coaliția de guvernare”, a completat Baciu, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul muncii Marius Budăi anunțase zilele trecute că pensiile vor fi majorate ”cu siguranță” din 1 ianuarie 2023. Procentul de la care pornește această mărire e 10%, însă Nicolae Ciucă a avansat chiar un procent de 11%.

”Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023 (n.r. cresc pensiile). În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată.

ADVERTISEMENT

Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul au spus că pensiile trebuie să crească”, a declarat Budăi.

ADVERTISEMENT