Life

Când încep posturile în 2023. Perioadele în care creștinii trebuie să postească anul acesta

Când încep posturile în 2023. Postul este o perioadă în care ne curăță trupul, dar și sufletul. Acesta se ține însă doar în anumite zile.
15.01.2023 | 06:08
Cand incep posturile in 2023 Perioadele in care crestinii trebuie sa posteasca anul acesta
Când încep posturile în 2023. Perioadele în care creștinii trebuie să postească anul acesta. Sursă foto: Doxologia, Calendar Ortodox / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Postul alimentar reprezintă abținerea de la anumite mâncăruri, dar și băuturi, iar mulți creștini obișnuiesc să facă acest lucru.

Perioadele în care trebuie să ținem post în 2023

Cel mai recent post de lungă durată ținut de creștini a fost cel al Crăciunului. De asemenea, zilele de post au început deja și în 2023.

ADVERTISEMENT

Prima zi de post din noul an a fost Ajunul Bobotezei, adică pe 5 ianuarie. Pe lângă această zi însă, creștinii obișnuiesc să postează și în zilele de miercuri și de vineri din fiecare săptămână.

Cel mai important și cel mai lung post din 2023 este Postul Paștelui care ține 40 de zile, mai exact de pe 27 februarie și până pe 15 aprilie.

ADVERTISEMENT

Creștinii postesc 40 de zile înainte de Învierea lui Iisus Hristos, iar acesta este unul dintre cele mai dificile posturi, pentru că zilele de dezlegare la pește nu sunt atât de multe precum cele de Crăciun.

Când are loc Postul Adormirii Maicii Domnului

Următoarele zile de post din 2023 sunt între 12 iunie și 28 iunie, Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, urmează apoi Postul Adormirii Maicii Domnului , în perioada 1 august – 14 august, iar mai apoi se ține post și pe 29 august, de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

ADVERTISEMENT

O altă zi de post în 2023 este 14 septembrie, când sărbătorim Înălțarea Sfintei Cruci.

Anul 2023 se încheie cu Postul Nașterii Domnului, adică Postul Crăciunului, care se întinde în perioada 14 noiembrie – 24 decembrie.

Un alt lucru important de știut pentru creștini este și momentul în care pot organiza sau nu nunțile în 2023. În toate zilele de post, astfel de evenimente sunt complet interzise.

ADVERTISEMENT

Când nu ai voie să organizezi o nuntă în 2023

Astfel, nu ai voie să organizezi nunta în săptămâna dinainte de Lăsatul Secului de carne, adică 19 – 25 februarie și nici în Postul Paștelui, adică în perioada 26 februarie – 16 aprilie.

Nici în Săptămâna Luminată, 17 aprilie – 23 aprilie nu se organizează nunți și nici în timpul în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel, adică în perioada 12 – 28 iunie.

De asemenea, în 2023, nunțile nu se organizează nici în Postul Adormirii Maicii Domnului adică în perioada 1 – 15 august și nici în Postul Nașterii Domnului, adică în intervalul 14 noiembrie – 24 decembrie.

ADVERTISEMENT