Life

În ce zile este dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022. Ce spune calendarul ortodox

În ce zile este dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022, cunoscut și ca Postul Mare, cel mai restrictiv de peste an? Iată ce spune calendarul ortodox.
09.03.2022 | 12:05
In ce zile este dezlegare la peste in Postul Pastelui 2022 Ce spune calendarul ortodox
Postul Paștelui 2022: în ce zile este dezlegare la pește. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

În Postul Paștelui sunt puține zile cu dezlegare la pește, potrivit calendarului ortodox. Din acest motiv, Postul Mare, așa cum se mai numește, este cel mai aspru, dar și cel mai lung de peste an.

Postul Paștelui 2022: în ce zile este dezlegare la pește

Postul Mare reprezintă o perioadă de purificare spirituală pentru credincioși, fiind și cel mai lung post din an. Sunt foarte puține dezlegări la pește, ulei și vin, motiv pentru care acest post este mult mai restrictiv, în comparație cu Postul Crăciunului.

ADVERTISEMENT

Postul Paștelui a început pe 7 martie 2022 și se încheie pe 23 aprilie 2022, înainte de Sfintele Paști. Anul acesta, Învierea Domnului pică pe data de 24 aprilie. Pe durata acestui post sunt și câteva dezlegări la pește, puține la număr.

În Postul Paștelui 2022 sunt doar două zile în care este dezlegare la pește. Prima este de Buna Vestire, pe 25 martie 2022, iar a doua pe 17 aprilie 2022, în Duminica Floriilor, conform calendarului ortodox. Preparatele din pește nu se consumă în restul perioadei de post.

ADVERTISEMENT

Credincioșii care țin Postul Mare trebuie să știe că sunt și câteva zile cu dezlegări la ulei și vin. Este vorba despre 9, 13, 20 și 27 martie și de 3, 10 și 16 aprilie.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte credincioșii în Postul Paștelui

Postul Paștelui are o durată de 40 de zile, acesta fiind numărul de zile în care Iisus Hristos a postit înainte de a Propovăduirea Evangheliei.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, credincioșii care țin post nu trebuie să consume alimente de origine animală (carne, lactate și ouă). Se consumă doar produse de origine vegetală, cele două excepții fiind zilele cu dezlegare la pește menționate anterior.

Este recomandat postul negru în primele două zile ale Postului Paștelui. Credincioșii care fac acest lucru nu trebuie să mănânce nimic și nici să bea apă până la apusul soarelui. După aceea pot mânca doar pâine și pot bea apă.

ADVERTISEMENT

Același lucru este recomandat și în primele trei zile (luni, marți, miercuri), dar și vinerea și sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

În toată perioada postului, creștinii ortodocși nu trebuie să gândească de rău despre aproapele lor sau să facă fapte rele. Trebuie să fie mai buni și mai milostivi cu cei din jurul lor.

ADVERTISEMENT