News

Când începe evaluarea clădirilor din București, în caz de cutremur. Ce tip de imobile vor avea prioritate

Autoritățile încep primele evaluări vizuale rapide pentru imobilele din București, cel mai probabil în luna septembrie 2023.
03.03.2023 | 23:51
Cand incepe evaluarea cladirilor din Bucuresti in caz de cutremur Ce tip de imobile vor avea prioritate
Bloc București. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prioritate vor avea imobilele cu cel puțin trei etaje construite înainte de 1968, precum și clădirile care sunt folosite drept școli. Cel puțin asta susține Bogdan Suditu, șef al Departamentului Urbanism din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti.

Începe evaluarea clădirilor din București

La discuția cu Bogdan Suditu au mai participat reprezentanţi ai PMB, dar și ai Primăriilor de sector sau ai Ministerului Dezvoltării, precum și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Universităţii Tehnice de Construcţii. Nu au lipsit de la discuție nici reprezentanții unor ONG-uri.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, Suditu a încercat să liniștească populația și a transmis că, deși peste 10.000 de blocuri sunt realizate înainte de 1968, asta nu le face neapărat vulnerabile. “Sunt foarte vulnerabile clădirile cu parterul flexibil.

Şi atunci, cunoscând informaţiile astea din surse oficiale, chiar dacă au fost anvelopate, dacă o clădire este cu parter flexibil, un bloc care la parter are magazine, nu trebuie neapărat să vedem o crăpătură ca să înţelegem că este potenţial vulnerabilă”, a transmis Suditu.

ADVERTISEMENT

Autoritățile vor colecta informații, în primă fază, referitoare la clădirile cu cel puțin trei etaje, construite înainte de 1968, iar în mai puțin de o lună aceste informații vor fi introduse într-o hartă a clădirilor. De asemenea, o hotărâre a Consiliului General va partaja responsabilitatea între Primăria Capitalei și cele de sector. Primăria Capitalei ar urma să gestioneze zonele construite protejate, potrivit înțelegerii.

“Am avut un scenariu propus din partea colegilor ingineri, care spuneau că o sută de ingineri, în două luni şi jumătate, pot realiza evaluările acestor 10.000 de clădiri. Să le vedem unde sunt situate, în aşa fel încât să prioritizăm această evaluare vizuală rapidă. S-a discutat despre criterii, pentru că Bucureştiul este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Realizarea acestei etape de evaluare vizuală rapidă trebuie să fie partajată între PMB, respectiv Primăriile de sector”, a completat Suditu. Drept o noutate, conform legii, pentru ca un imobil să fie consolidat nu mai e necesar acordul tuturor locatarilor ci doar a 50%+1 dintre ei. De reținut că atunci când începe programul de consolidare imobilul va fi debranșat de la utilități.

Directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a oferit mai multe detalii referitoare la acest proces. “Odată cu noua lege, am reluat interacţiunea cu asociaţiile de proprietari, i-am convins de nevoia de a intra în programele de consolidare şi avem deja imobile depuse în PNRR şi în PNCCRS, avem imobile aprobate deja în valoare de 50 de milioane de euro în PNRR. Imobilele depuse în PNCCRS sunt în evaluare“, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

Primarul Nicușor Dan a avut la rândul său un mesaj de transmis bucureștenilor. ”Pentru cetăţeni, mesajul este că pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo consolidarea va fi gratuită şi ei vor trebui să apeleze la autorităţile locale, la Primării, ca să îi ajute să facă documentaţia, să meargă către această finanţare gratuită. Există nişte proceduri administrative: expertizare, proiectare, execuţie. Pentru expertizare trebuie să faci achiziţie publică.

Este un mecanism administrativ pe care noi nu l-am găsit deloc. Şi atunci am luat-o cu pasul zero. Domnul director al AMRCCS poate să vă spună că a expertizat 100.000 de metri pătraţi. Sunt peste 100 de imobile care sunt în diverse faze de proiectare. Pe măsură ce proiectarea se va termina şi va începe execuţia, ritmul să vedeţi că o să crească foarte tare“, a transmis Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Reguli noi pentru folosirea acestor tichete. Dacă nu sunt utilizate în 30 de...
Reguli noi pentru folosirea acestor tichete. Dacă nu sunt utilizate în 30 de zile vor fi anulate automat
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”