Life

Când nu se spală în Săptămâna Mare 2024. Doar până la această dată poți face treburi casnice

Află când nu se spală în Săptămâna Mare 2024 și care este data limită din săptămâna dinaintea Paștelui, până la care poți face treburi casnice.
29.04.2024 | 10:00
Cand nu se spala in Saptamana Mare 2024 Doar pana la aceasta data poti face treburi casnice
Când nu se spală în Săptămâna Mare 2024. Iată până când poți face treburi casnice, în săptămâna dinaintea Paștelui 2024. Sursa foto: colaj Fanatik / Unsplash.com (Dan LeFevbre, Towfiqu barbhuiya)
ADVERTISEMENT

Când nu se spală în Săptămâna Mare 2024. Tradiția ortodoxă are reguli foarte clare referitor la treburile casnice făcute în săptămâna dinaintea Paștelui. De altfel, fiecare zi din această săptămână vine cu tradiții și obiceiuri pe care creștinii trebuie să le respecte.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

Lumea Mare este o zi dedicată începerii curățeniei și treburilor casnice. În această zi, se recomandă să se curețe covoarele, geamurile, mobilierul și să se aerisească toate încăperile locuinței.

ADVERTISEMENT

Se crede că această curățenie elimină din casă toate energiile negative acumulate pe parcursul iernii. Seara, creștinii pot merge la biserică pentru Denia Lunii Mari.

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare

Și Martea Mare este o zi dedicată curățeniei. Este și ultima zi în care gospodarii pot să își desfășoare activitățile agricole. Se spune că este o zi în care bărbații trebuie să își ajute cât de mult nevestele la treburile casnice, pentru ca relația lor să fie una cât mai prosperă.

ADVERTISEMENT

Marțea Mare aduce cu sine și obligația oamenilor de a se spăla ritualic, pentru a-și curăța trupul si sufletul de toate energiile negative. În unele regiuni ale țării, în Marțea Mare nu se sparg nuci.

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare

Când nu se spală în Săptămâna Mare 2024 este o întrebare importantă pentru credincioși. Aceștia trebuie să știe că Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi în jurul sau în interiorul casei.

ADVERTISEMENT

În cazul Paștelui 2024, Miercurea Mare pică pe 1 mai. Deși este o zi dedicată odihnei, aceasta este și ultima zi în care se mai pot spăla și călca rufele.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Joia Mare este o zi care ar trebui dedicată treburilor în bucătărie. De altfel, aceasta este ziua în care se recomandă să se vopsească tradiționalele ouă de Paște.

ADVERTISEMENT

Tot în Joia Mare, gospodinele încep să pregătească bucatele tradiționale pentru Paște, cum ar fi cozonacii, pasca, drobul sau sarmalele. De asemenea, în această zi pot fi efectuate și ultimele cumpărături pentru masa festivă, iar seara se merge la Denia Joii Mari.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare este în altă zi când nu se spală în Săptămâna Mare 2024. Această zi este denumită în mod tradițional și Vinerea Patimilor, fiind cea în care Iisus Hristos a fost răstignit. El a săvârșit sacrificiul suprem, pentru Mântuirea omenirii.

În Vinerea Mare este bine să se țină post negru. Dacă nu ții post negru, evită să consumi urzici și oțet. Atunci când a fost răstignit, Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-a dat cu oțet pe buze, când a cerut apă. În Vinerea Mare nu se fac treburi casnice și nu se vopsesc ouă. De asemenea, seara se merge la Denie, unde se cântă prohodul.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

Ultima zi dinaintea celei în care se sărbătorește Învierea este ultima în care gospodinele pot face ultimele pregătiri pentru masa de Paște. Tot în Sâmbăta Mare poate fi sacrificat și mielul.

Cei care nu au avut cum să vopsească ouă în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare. Seara, credincioșii merg la biserici pentru slujba de Înviere, cea mai importantă sărbătoare a creștinismului ortodox.

ADVERTISEMENT