Life

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024. Datele exacte din calendar

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024? Mulți angajați de la stat s-ar putea bucura când aud data exactă din calendar.
13.04.2023 | 12:17
Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2024 Datele exacte din calendar
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024. Sursă foto: Pinteret / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ne mai despart doar câteva zile de Paștele ortodox. Anul acesta, Învierea Domnului pică pe data de 16 aprilie. În 2024 însă, data va fi cu mult mai decalată. Astfel, ajungem să sărbătorim Paștele în luna mai, la fel cum s-a mai întâmplat și cu ani în urmă.

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024

Paștele catolic a fost sărbătorit weekend-ul trecut, pe data de 9 aprilie. Iată că acum vine și rândul creștinilor, Paștele ortodox fiind sărbătorit la data de 16 aprilie. În perioada sărbătorilor pascale, la fel ca și de Crăciun, creștinii se bucură de zile libere.

ADVERTISEMENT

Unele magazine sunt și ele închise, astfel încât toată lumea să petreacă timp de calitate cu cei dragi de sărbători. În 2024 însă, Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite cu mult mai târziu. Care este, de fapt, motivul?

Deși Crăciunul are mereu o dată fixă, iată că Paștele este sărbătorit după alte criterii. Iar acest lucru este valabil în cazul ortodocșilor, cât și al catolicilor. Mai exact, Învierea Domnului are loc în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

ADVERTISEMENT

Iar pentru că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendare diferite, de aici apare și diferența destul de mare între cele două sărbători. Cu alte cuvinte, Paștele catolic este sărbătorit după calendarul georgian.

Mai multe zile libere pentru angajații de la stat?

De cealaltă parte, Paştele ortodox este stabilit conform calendarului iulian. Și totuși când pică Paștele ortodox și Paștele catolic în 2024? După un simplu calcul, aflăm că în 2024, Paștele pică pe data de 5 mai.

ADVERTISEMENT

Iar asta este o veste bună pentru angajații de la stat. Dincolo de ziua de 1 mai care este liberă, aceștia vor beneficia de zile libere și în prima, dar și în cea de a doua zi de Paște. Iar vestea bună este că și în Vinerea Mare există zile libere, adică pe data de 3 mai 2024. 

În ceea ce privește Paștele Catloc, în 2024, acesta va pică pe data de 31 martie, cu mai mult de o lună înainte de Paştele Ortodox.
De cealaltă parte, peste doi ani, mai exact în 2025, Paştele Catolic pică în aceeaşi zi, 20 aprilie, cu Paştele Ortodox.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se va mai repeta și în anul 2028. Atunci, Paştele Catolic şi Paştele Ortodox pică pe 16 aprilie. De cealaltă parte în anul 2027 avem din nou o diferență mare între cele două sărbători. Paștele ortodox pică pe 2 mai, iar Paștele catolic tocmai pe 28 martie.

ADVERTISEMENT