Life

Când pică Moșii de toamnă în 2023. Ce trebuie făcut pentru sufletele celor decedați

Când pică Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților în 2023. Semnificația acestei sărbători și cum trebuie să te pregătești pentru ea.
02.09.2023 | 13:39
Cand pica Mosii de toamna in 2023 Ce trebuie facut pentru sufletele celor decedati
Când pică Moșii de toamnă anul acesta. Sursa foto: crestinortodox.ro, Doxologia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moșii de toamnă 2023. Această sărbătoare este una cu o semnificație foarte puternică pentru credincioși, care se pregătesc cum se cuvine. Este o zi în care se oferă de pomană pentru sufletele morților.

Când pică Moșii de toamnă în 2023 și cum trebuie să te pregătești

Sâmbăta Morților reprezintă o zi importantă pentru creștinii din țară, care obișnuiesc să dăruiască pentru sufletele celor trecuți în neființă. Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe 4 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Conform tradiției, se spune că morții vin printre cei vii și se bucură de cele oferite de pomană în numele lor. Lumânările aprinse reprezintă faptul că le este luminată calea acolo unde se odihnesc.

În această zi, creștinii merg la biserică cu o sticlă mică de vin, colivă, precum și cu alte mâncăruri preparate. După ce acestea sunt sfințite, credincioșii le împart. Unele persoane aleg să ducă pachete cu plăcinte, piftie, carne, sarmale, brânzeturi, dar și mere sau alte fructe.

ADVERTISEMENT

Pachetele trebuie pregătite de acasă și se împart după terminarea slujbei, alături de o lumânare. De obicei, se dă de pomană celor nevoiași, dar și celor din biserică, rudelor și vecinilor.

Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților

Există câteva tradiții și superstiții asociate cu Moșii de toamnă. Mai exact, se crede că sufletele morților coboară pe pământ, iar din acest motiv se dă de pomană mâncare gătită.

ADVERTISEMENT

În această zi, gospodinele nu trebuie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaților. Totodată, nu trebuie să speli sau să arunce gunoiul pentru ca acesta să nu ajungă în mâncarea decedaților.

De Sâmbăta Morților, nu se circulă noaptea, pentru că se spune că sufletele celor trecuți în neființă colindă neîncetat. În noaptea de ajun și de Morți, în special, sufletele se întorc la morminte și așteaptă să meargă la cer, așa că nu trebuie să te plimbi.

ADVERTISEMENT

Nu e bine să faci vizite de Moșii de toamnă. Singura situație în care se acceptă acest lucru este atunci când dai mâncare de pomană. În plus, nu trebuie să ieși din biserică înainte să se termine Sfânta Liturghie.

Nu este bine să te cerți, să bârfești sau să urăști în această perioadă. În această zi este recomandat să spunem rugăciuni în numele celor decedați.

ADVERTISEMENT