Pe data de 5 noiembrie, creștinii ortodocși vor sărbători ”Moșii de toamnă”, cunoscută în popor și ca ”Sâmbata morților”. Această zi este una destinată celor plecați din această lume.
De ”Sâmbăta morților” se merge la biserică, iar preotul oficiază o slujbă pentru pomenirea sufletelor celor dragi. Credincioșii vin atât să asiste la moment, cât și să împartă de mâncare sau să aprindă o lumânare.
Se spune că în ziua ”Moșilor de toamnă” se dă de pomană colaci, piftie, sarmale, carne, pește, vin și fructe. Românii, darnici de fel, mai completează totul și cu alte bunătăți precum dulciurile, prăjiturile făcute acasă, plăcinte sau pachete întregi cu mâncare.
Mâncarea adusă la biserică se împarte întotdeauna la finalul slujbei, după ce preotul sfințește masa cu produsele ce urmează a fi împărțite. Unele persoane preferă să dea de pomană în interiorul lăcașului sfânt, iar altele în cimitir, la mormântul celui stins din viață.
Mulți se întreabă de unde vine denumirea de ”Moșii de toamnă”. Explicația este una foarte simplă. ”Moși” se referă la cei care au fost dinanintea noastră, ”strămoșii”. Multe dintre sufletele din lumea de dincolo s-au născut cu decenii și au murit înaintea noastră.
Tradiția ”Moșilor de toamnă” mai semnifică faptul că morții vin printre cei vii și se bucură de cele oferite în numele lor. Totodată, lumânările aprinse le luminează calea acolo unde se odihnesc.
De asemenea, ”Sâmbăta morților” trebuie să ne prindă cât mai curați, buni și împăcați cu toată lumea. Nu este bine să ne certăm în această perioadă, să urâm sau să bârfim.
Pe lângă toate acestea, ”Sâmbăta morților” este o zi de odihă, în care nu este bine să spălăm, să coasem, să facem treburi agricole sau alte munci grele.
De ”Moșii de toamnă” se recomandă de către reprezentanții bisericii să facem și multe rugăciuni în numele celor decedați. De altfel, în mediul rural, se obișnuiește ca sătenii să meargă din casă, pe la vecini, pentru a da de pomană.