Life

Moșii de toamnă 2022. Când pică și ce semnificație are sărbătoarea

Moșii de toamnă 2022 reprezintă o sărbătoare care marchează una dintre cele mai importante zile din an. Ce înseamnă și când cade.
07.09.2022 | 19:55
Mosii de toamna 2022 Cand pica si ce semnificatie are sarbatoarea
Moșii de toamnă 2022. Când cade sărbătoarea și ce înseamnă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Sâmbăta Morților, așa cum mai este cunoscut praznicul, pică anul acesta în data de 5 noiembrie, înainte de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos. Are o semnificație aparte și are legătură cu cei trecuți în neființă.

Moșii de toamnă 2022. Când cade sărbătoarea și ce înseamnă

Moșii de toamnă sunt pomeniți în 2022 undeva spre finalul sezonului. Mai exact, pe 5 noiembrie credincioșii marchează, potrivit crestinortodox.ro, o zi în care sunt pomeniți părinții, moși și strămoșii adormiți.

ADVERTISEMENT

Momentul mai poartă în popor și denumirea de Moși, Sfinții Părinți rânduind această sâmbătă ca să se facă pomană pentru cei trecuți în neființă deoarece este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepții adormiți.

De asemenea, Moșii înseamnă neamul din care ne tragem, motiv pentru care suntem datori să ne rugăm pentru cei adormiți în Domnul, după cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur.

ADVERTISEMENT

În această zi de mare sărbătoare creștinii ortodocși merg la Biserică la slujbă, unde aduc tot felul de bucate pentru a fi sfințite și ulterior împărțite celor săraci și nevoiași. Coliva nu trebuie să lipsească din niciun pachet.

Totodată, în ziua praznicului credincioșii mai aduc în fața preotului prescurcă și o sticlă de vin pentru a fi sfințite. Pe lângă bucatele calde sunt foarte importante rugăciunile ca sufletul celui adormit să ajungă la Judecata universală într-o stare mai bună decât cea cu care s-a despărțit de trup.

ADVERTISEMENT

Moșii de toamnă 2022. Ce nu poți să faci

De Sâmbăta Morților nu se lucrează, nu se calcă și nu se spală. Alte superstiții legate de Moșii de toamnă ne spun că cei care încalcă aceste reguli nescrise vor fi aspru pedepsiți.

Sărbătoarea din 5 noiembrie 2022 ne mai spune că odată cu începutul postului de Crăciun nu se mai organizează nunți și botezuri. Evenimentele sunt reluate abia după anul nou, mai exact după 6 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT