News

Când poți retrage banii din Pilonul II și cum verifici suma acumulată în fondul de pensie privată

Lunar, 3,75% din salariu intră în contul de pensie privată, iar 21,25% ajung în sistemul public de pensii. Când poți retrage banii din Pilonul II și cum verifici suma acumulată.
19.01.2023 | 20:59
Cand poti retrage banii din Pilonul II si cum verifici suma acumulata in fondul de pensie privata
Pilonul II de pensie privată. Cum poți verifica suma acumulată
ADVERTISEMENT

Conform legii în vigoare, în fiecare lună, din salariul brut, 3,75% intră în contul nostru privat, în timp ce 21,25% merg spre sistemul public de pensii.

Pilonul II de pensie privată. Cum poți verifica suma acumulată

În România, toți cetățenii până în 45 de ani, care sunt angajați cu acte în regulă, contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II de pensii.

ADVERTISEMENT

Legislația din sectorul muncii spune că, în primele patru luni de la angajare, românii pot alege administratorul care să le gestioneze pensia privată.

În cazul în care în acest interval nu și-au ales administratorul, li se va desemna automat un asigurator din oficiu.

ADVERTISEMENT

E important de subliniat faptul că Pilonul II de pensii este diferit față de banii dați către stat. În acest pilon privat se poate verifica în orice moment suma pe care am reușit să o acumulăm. În schimb, în bugetul pensiilor publice nu avem această posibilitate.

Cetățenii care vor să afle ce sumă de bani au acumulat până în prezent trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere.

ADVERTISEMENT

În următorul pas după completarea cererii, cei în cauză vor fi contactați de către administratorul fondului care le va oferi toate informațiile necesare.

Există mii de cetățeni în țară care nu și-au ales voluntar fondul de pensii. Dacă aceștia vor să afle cine le administrează pensia privată, trebuie să intre pe același site. Aici, trebuie să-și completeze numele, prenume și CNP-ul și le va apărea administratorul și detaliile de contact.

ADVERTISEMENT

Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensie privată

Suma de bani acumulată în contul de pensie administrată privat – Pilon II – poate fi retrasă la vârsta pensionării sau înainte, în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate.

Dacă deținătorul contului de pensie privată își pierde viața, banii ajung la moștenitorii legali.

Contribuția la Pilonul II de pensii este de 3,75%. Din datele oficiale aflăm că, în ultimii 5 ani, aproximativ 50.000 de românii și-au retras banii din contul privat de pensii.

Anul trecut, în august, banii strânși din Pilonul II de pensii au însumat peste 92 de miliarde de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: