News

Când primesc românii voucherele pentru energie? Ministrul Virgil Popescu: “S-a discutat la nivel de principiu”

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat că există discuții în coaliție privind acordarea de vouchere pentru energie, însă discuțiile au rămas la nivel de principiu
19.11.2022 | 15:09
Cand primesc romanii voucherele pentru energie Ministrul Virgil Popescu Sa discutat la nivel de principiu
Guvernul nu se grăbește cu voucherele pentru energie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Virgil Popescu a precizat că discuțiile cu privire la acordarea unor vouchere pentru energie sunt încă la nivel de principiu, și că nu s-a ajuns la un act normativ în Guvern.

Când primesc românii vouchere pentru energie

Într-un interviu la PrimaTV, ministrul Virgil Popescu a precizat că există fonduri europene de 2,2 miliarde de euro, dintre care un miliard strict pentru consumatorii vulnerabili, însă deocamdată discuțiile în cadrul coaliției au fost doar la nivel tehnic fără a se concretiza încă într-un act normativ.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oficialul a precizat că aceste vouchere vor acoperi iarna aceasta dar și iarna viitoare.

„Există în programul de coeziune şi există la Fonduri Europene, la domnul Marcel Boloş, s-a discutat, există două miliarde 200 de milioane de euro, dintre care un miliard sunt pentru consumatorii vulnerabili, exact pentru zona de energie, iar un miliard 200 sunt pentru IMM-uri. Tot pentru IMM-urile expuse la preţurile de la energie. Din ce ştiu eu, nu în Guvern s-a discutat, s-a discutat în coaliţie, s-a discutat la nivel tehnic.

Nu am ajuns încă cu un act normativ în Guvern. S-a discutat la nivel de principiu. E vorba de a se da un ajutor pentru iarna aceasta şi un ajutor pentru iarna viitoare, pentru că aceşti bani trebuie cheltuiţi în anul 2023”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Care ar putea fi valoarea voucherelor

Ministrul Virgil Popescu a precizat că Guvernul încă nu a stabilit câți consumatori vulnerabili sunt în România și care sunt criteriile pentru determinarea acestora, lucru ce trebuie făcut împreună cu Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că valoarea acestor vouchere se va stabili în funcție de numărul consumatorilor vulnerabili, în funcție de acesta urmând să se împartă cele cinci miliarde de lei, fonduri europene.

ADVERTISEMENT

„Trebuie stabilit împreună cu Ministerul Muncii câţi consumatori vulnerabili sunt, care sunt criteriile de consumatori vulnerabili care se încadrează, iar bugetul, anvelopa totală, v-am zis, este de un miliard de euro, adică de 5 miliarde de lei, împărţit la numărul de consumatori.

Dacă sunt 4 milioane de români şi înmulţiţi cu banii ăştia, probabil că o să ajungă exact la suma care v-am zis-o eu, de aproape 5 miliarde de lei. Sunt bani care sunt în bugetul, nu al nostru, sunt în bugetul ministerului domnului Boloş, al investiţiilor şi proiectelor europene şi probabil că împreună cu Ministerul Muncii vor face această schemă”, a mai declarat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT

Acesta nu a putut să confirme dacă aceste vouchere vor ajunge la populație în luna ianuarie, subliniind că o astfel de decizie trebuie luată cât mai repede cu putință.

“Dacă s-a luat această decizie, ar trebui cât mai repede”, a conchis oficialul.

ADVERTISEMENT