News

Când se fac, de fapt, aerosolii pentru copii. Ce este terapia cu aerosoli și pericolul leacurilor băbești

Terapia cu aerosoli pentru copii, sfaturi utile. Ce beneficii există, dar și totul despre efectele nocive care ar putea să apară
13.04.2023 | 18:17
Cand se fac de fapt aerosolii pentru copii Ce este terapia cu aerosoli si pericolul leacurilor babesti
Administrarea medicației prin nebulizare trebuie să respecte anumite reguli Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Terapia cu aerosoli pentru copii. Termenul de aerosol este un termen general pentru mai multe tipuri de mici particule care ajung în suspensie în atmosferă, de la suprafața planetei și până la marginile spațiului. Aceștia pot fi solizi sau lichizi, infinitezimal de mici sau suficient de mari pentru a fi văzuți cu ochiul liber.

Ce sunt aerosolii

Aerosolii “primari”, cum ar fi praful, funinginea sau sarea de mare, provin direct de la suprafața planetei. Ei sunt ridicați în atmosferă de rafalele de vânt, sunt aruncați în aer de vulcani care erup sau sunt purtați de coșurile de fum sau de flăcări.

ADVERTISEMENT

Aerosolii “secundari” se formează atunci când diferite particule care plutesc în atmosferă – cum ar fi compuși organici eliberați de plante, picături de acid lichid sau alte materiale – se ciocnesc între ele, culminând cu o reacție chimică sau fizică.

Ce tipuri de aerosoli există

Știința aerosolilor acoperă un domeniu larg, deoarece există diverse fenomene în care se poate întâlni prezența aerosolilor. Aerosolii provin atât din surse naturale, cât și din surse artificiale și, uneori, din ambele surse în același timp.

ADVERTISEMENT

Care sunt aerosolii naturali

Praful, de exemplu, este ridicat din deșerturi, de pe marginile uscate ale râurilor, din albia uscată a lacurilor și altele. Sărurile marine reprezintă o altă sursă naturală de aerosoli. Acestea sunt ridicate din ocean de vânt și împrăștiate de valuri și tind să umple părțile inferioare ale atmosferei. În schimb, unele tipuri de erupții vulcanice pot arunca particule și picături la înălțime în atmosfera superioară, unde pot pluti luni sau chiar ani de zile, suspendate la kilometri deasupra suprafeței Pământului.

Bioaerosolii cuprind grupul de particule care provin, din punct de vedere biologic, din ecosistemele terestre și marine. Aceștia constau atât din componente vii, cât și din componente fără viață, cum ar fi metaboliți, toxine sau fragmente de microorganisme care sunt prezente în mod omniprezent în mediul înconjurător (fungi, virusuri, bacterii, polen).

ADVERTISEMENT

Adevărul despre aerosolii artificiali

Aerosolii artificiali (farmaceutici) sunt unul dintre cele mai eficiente sisteme de administrare a medicamentelor. În farmacie, prin termenul “aerosol” este denumit, în general, sistemul presurizat care acționează prin eliberarea unei doze continue sau măsurate de dispersie fină de materiale lichide și/sau solide care conțin unul sau mai multe ingrediente farmaceutice active într-un mediu gazos.

Există, în principal, două tipuri de aerosoli farmaceutici pulverizabili. Spray-urile  spațiale, care sunt aerosolii utilizați pentru a crea ceață în aer și spray-urile de suprafață – aerosoli care sunt destinați să transporte ingredientele active pe o suprafață, cum ar fi pielea.

ADVERTISEMENT

Ce avantaje sunt în terapia cu aerosoli artificiali

Avantajul cheie al aerosolilor farmaceutici provine din capacitatea lor de a oferi un efect localizat prin livrarea unei cantități mici de particule de medicament aerosolizat la locul de acțiune (adică direct spre suprafața căilor respiratorii), ceea ce are ca rezultat un răspuns clinic rapid.

Printre avantajele acestui tip de terapie se mai numără efectele secundare reduse, prin comparație cu alte tratamente medicamentoase. Acest lucru face ca terapia să poată fi folosită în siguranță și în cazul copiilor foarte mici, atâta vreme cât sunt respectate indicațiile medicilor atât în ceea ce privește modul de administrare, cât și medicamentele care vor fi administrate prin aerosolizare. De asemenea, folosirea unor cantități mai mici de substanțe medicamentoase, ușurința în administrare, posibilitatea ca terapia să fie realizată și la domiciliu.

Când se folosește terapia cu aerosoli

În general, terapia cu aerosoli se utilizează pentru tratarea afecțiunilor pulmonare sau care țin de ORL, care au ca simptome respirația greoaie, tusea persistentă sau rinoreea (scurgerea de materii fluide din nas). De cele mai multe ori se folosesc sub formă de aerosoli substanțe bronhodilatatoare și descongestionante precum epinefrină (adrenalină), efedrină, atropină și steroizi. La indicațiile medicului, chiar și antibioticele pot fi administrate sub formă de aerosoli.

Medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” a realizat un material video în care explică și exemplifică pașii care trebuie urmați pentru a asigura administrarea corectă a medicației inhalatorii.

De asemenea, medicul a explicat pentru FANATIK de ce, în ultimii ani, se observă o utilizare în exces a acestui tip de terapie, care pare să fi devenit “la modă” pentru foarte multe afecțiuni. ”Acest evident exces de utilizare (a tratamentului cu aerosoli n.r.) are mai multe explicații. În primul rând excesul de prescripție. Este recomandat de medic în mod inadecvat. Din cauza faptului ca medicul presupune comoditatea folosirii, din cauza percepției unor riscuri foarte mici (sau spre 0) asociate nebulizării sau din motive mai puțin etice pe care nu cred că ar fi productiv să le detaliez”, a declarat dr. Mihai Craiu.

O altă cauză, a mai spus specialistul, intervine ”din cauza autodiagnosticului și autotratamentului pe care îl practică mulți părinți români. În noiembrie 2022 medicii de la Medlife au publicat un studiu ce dovedea că 25% din români merg doar la doctor Google apelând exclusiv la resurse online și niciodată la medicul de familie. Uneori comportamentul de autotratament este ‘împins’ și de accesul dificil la medic, în unele zone ale țarii, sau din cauza dificultăților de comunicare medic-pacient… în ambele sensuri.

Pe scurt e o modă, larg acceptată, cu riscuri percepute ca fiind foarte mici (sau chiar absente) și pentru ca multe surse de social media cultivă aceste prejudecăți. Acum, în pandemie, diverși factori emoționali au creat bariere în adresabilitate sau accesibilitate la medic și, ca atare, părinții au luat în mâinile proprii sarcina de rezolvare a bolilor aparent ușoare. Și pentru că toți utilizează nebulizarea pare o abordare dezirabilă. E un cerc vicios”, a declarat doctorul Craiu pentru FANATIK.

Aerosoli cu Flixotide pentru copii

Flixotide Nebules este un medicament care conține ca substanţă activă propionat de fluticazonă. Acesta aparține grupului de medicamente numite glucocorticoizi sau steroizi. Datorită acțiunii antiinflamatorii, glucocorticoizii sunt utilizați în tratamentul astmului bronșic, reducând edemul şi iritaţia de la nivelul pereţilor căilor aeriene mici din plămâni. Potrivit prospectului, medicamentul ameliorează simptomele respiratorii şi ajută la prevenirea crizelor de astm bronşic.

”Flixotide este util la copiii cu wheezing recurent sau astm bronșic sau alte stări cu hiperreactivitate bronșică ce au ca substrat inflamația. Nu în alte boli”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu într-o postare pe Facebook în care trage un semnal de alarmă despre faptul că părinții pacienților cu astm se plâng că nu găsesc sau găsesc cu dificultate în farmacii medicația prescrisă.

Aerosoli cu ser fiziologic

Serul fiziologic poate fi utilizat singur sau ca mediu de suspensie pentru altă medicație, explică dr. Sorin Iurian, medic primar pediatru, șef secție clinică pediatrie I în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Potrivit acestuia utilizarea serului fiziologic pentru aerosoli nu presupune riscuri cu condiția ca utilizarea sa respecte regulile pentru evitarea contaminării soluției introduse în nebulizator.

Aerosolii cu ser fiziologic ajută la refacerea elasticității membranelor celulare și favorizează menținerea sănătății tractului respirator, eliminând toxinele, combătând procesele inflamatorii locale și dezinfectând mucoasa respiratorie. De asemenea, ajuta și la reducerea microorganismelor iritante existente.

Aerosoli cu Dexametazonă

Un exemplu de tratament care a devenit aproape o modă îl constituie aerosolii cu dexametazonă injectabilă. Medicamentul are efect antiinflamator, imunosupresiv și limfolitic. Însă specialiștii spun că dexametazona injectabilă are indicație de administrare doar intravenos sau intramuscular și nu inhalatoriu.

”De unde vine mitul? De la un produs istoric, Auxiloson, care este dexametazonă isonicotinat. Adică ALTCEVA!!! În referințele căruia există mai multe studii privind efectele asupra căilor aeriene la… cal, capră, vacă și miel… Deci NU la om!

MESAJUL DE LUAT ACASĂ – dexametazona este excelentă în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizări!”, explică doctorul Mihai Craiu, creatorul platformei Spitalul Virtual pentru Copii, spațiu virtual educațional dedicat problemelor de sănătate ale copiilor.

La ce ajută aerosolii cu Respisun

Respisun este o soluție salină hipertonică 3% cu indicații pentru creșterea mobilizării secrețiilor în tractul respirator inferior prin efect osmotic (în bronșiolită, fibroză chistică, bronșiectazie etc) sau pentru prevenirea uscarea mucoasei bronșice.

Când se fac aerosolii cu Fluimucil

Pacienții cu afecțiuni respiratorii pot primi recomandare de aerosoli cu fluimucil. Conform prospectului, Fluimucil este un medicament pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecreţie densă şi vâscoasă: bronşită acută, bronşită cronică şi exacerbările acesteia, emfizem pulmonar, mucoviscidoză şi bronşiectazie.

Leacurile băbești, pericol public

Românii au un arsenal bogat de leacuri băbești de la ”frunza de varză sau de pătlagină, cerneala aplicată pe plăgi, iaurt sau miere cu sare pe arsuri până la peștele congelat utilizat în scop hemostatic sau laptele administrat ca antidot în intoxicații”, explica doctorul Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.

”Sunt interzise ‘tratamentele’ prin aplicarea de ulei, iaurt, frunze de varză, cerneală, sare, miere deoarece pot agrava leziunile, cresc riscul septic şi fac dificilă terapia arsurii iar încercările de ‘neutralizare’, mai ales în cazul varului nestins, duc adesea la formarea de compuși chimici cu potențial lezional crescut”, mai spune dr. Ciuhodaru

Ce tratamente după ureche au întâlnit cadrele medicale

Un astfel de “tratament alternativ” este folosirea bicarbonatului de sodiu pentru aerosoli. Într-unul dintre comentariile de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii o mămică a scris că folosește aerosoli cu bicarbonat pentru a-și trata copilul răcit.

”Vă rog respectuos să nu mai faceți AEROSOLI cu bicarbonat de sodiu. Este complet greșit și foarte periculos. Poate face bronhospasm acut și insuficiență respiratorie. Gargară, da. Aerosoli, nu. Ajung în plămâni și pun viața în pericol”, a răspuns atunci pneumologul pediatru Mihai Craiu.

Ce trebuie să știe părinții despre terapia cu aerosoli pentru copii

L-am întrebat pe doctorul Mihai Craiu cu ce alte substanțe administrate incorect prin nebulizare s-a mai întâlnit în cadrul activității sale la INSMC. ”Diverse combinații cu antibiotice de instilat în ochi (coliruri) sau urechi (picături) plus ser fiziologic sau soluție hipertonă de clorură de sodiu (NaCl), diverse cortizonice de uz injectabil (dexametazonă sau metilprednisolon) și ser sau NaCl hiperton, diverse mucolitice interzise la grupa de vârstă pediatrică”, a explicat specialistul pentru FANATIK.

Medicul a subliniat și principalele lucruri pe care ar trebui să le rețină părinții despre terapia cu aerosoli. ”Principala idee este că medicația nebulizată este rareori necesară la un copil normal anterior bolii acute actuale. Excepție fac copiii aparent stabili ce au fibroză chistică. Sprayul (flacoanele pMDI) are aceeași eficacitate ca medicația nebulizată, la copiii cu forme ușoare sau medii de boală, dacă au putut merge acasă. Spray împreună cu spacer sau babyhaler nu e cu nimic inferior nebulizării pentru pacienții cu astm sau alte scenarii de wheezing recurent”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în...
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în faţă cu chiuveta din bucătărie şi patul în pod
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut...
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut ordin de protecţie! Motivul din spatele scandalului uriaş
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Fenomenul care poate arunca omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare
Fenomenul care poate arunca omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie