News

Când se montează cauciucurile de iarnă în 2023, conform legii. Amenda pe care o primesc șoferii care nu se conformează

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2023. Șoferii care nu respectă legea se vor alege cu o amendă uriașă din partea autorităților.
04.11.2023 | 17:00
Cand se monteaza cauciucurile de iarna in 2023 conform legii Amenda pe care o primesc soferii care nu se conformeaza
Când se montează cauciucurile de iarnă în 2023. Sursa foto: Freepik/Dragana_Gordic
ADVERTISEMENT

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece, dar când se montează în 2023? Conducătorii auto care nu se conformează legii pot primi o amendă uriașă.

Când se montează cauciucurile de iarnă în 2023. Ce amendă riscă șoferii care nu respectă legea

Odată cu venirea sezonului rece, toți șoferii trebuie să știe că este obligatoriu să monteze anvelope  de iarnă pentru autoturismul pe care îl dețin. Există cauciucuri speciale pentru iarnă, dar și all-season, care pot fi folosite pe tot parcursul anului, fără a fi nevoie să fie schimbate.

ADVERTISEMENT

Indiferent de varianta pe care o alegi, este obligatoriu ca anvelopele să fie marcate cu M+S (Mud+Snow) și să aibă simbolul fulgului de zăpadă. Aceste simboluri semnifică faptul că sunt destinate condusului pe suprafețe alunecoase.

Cu toate că anvelopele de iarnă sunt obligatorii, nu există o dată impusă prin lege pentru a le monta. Potrivit O.U.G 195/2002, este obligatoriu să avem montate cauciucurile de iarnă în timpul sezonului rece. Nu este o dată exactă la care acestea ar trebui să fie montate.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă, și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și a autovehiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv șofer, fără ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate montate” este interzisă, conform Codului Rurier.

În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, se consideră contravenție și se sancționează cu o amendă de clasa a III-a.  Conducătorii auto care circulă fără cauciucuri de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei pot primi între 6 și 8 puncte de penalizare.

ADVERTISEMENT

Astfel, amenda este cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. Șoferii se pot alege, de asemenea, cu suspendarea certificatului de înmatriculare al autoturismului, notează antena3.ro.

Cât costă montarea cauciucurilor de iarnă

Este important de menționat că anvelopele de iarnă trebuie montate înainte de prima ninsoare. Șoferii vor circula cu aceste cauciucuri speciale până la finalul sezonului rece. Pot fi păstrate până în martie, mai ales dacă se deplasează în zone unde condițiile meteo sunt mai aspre.

ADVERTISEMENT

Pentru montajul unei roți, conducătorii auto trebuie să plătească cel puțin 20 de lei. În funcție de dimensiuni, prețul poate ajunge până la 40 de lei. În afară de costul de montaj, există și cel de echilibrare. Prețurile sunt cuprinse între 15 și 30 de lei.

Mulți șoferi și-au pregătit mașina pentru sezonul rece încă din luna octombrie. La unele vulcanizări, aceștia trebuie să-și facă programare din timp pentru a evita cozile imense.

ADVERTISEMENT