Life

Când se plantează răsadurile de legume în grădină. Ce temperatură, distanță și adâncime trebuie să fie

Când trebuie să plantăm răsadurile de legume în grădină. Temperatura, distanța și adâncimea pe care trebuie să le respectăm.
05.01.2024 | 17:17
Cand se planteaza rasadurile de legume in gradina Ce temperatura distanta si adancime trebuie sa fie
Cum plantăm corect răsadurile de legume. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Plantarea răsadurilor de legume în grădină trebuie făcută într-un mod corespunzător. Dacă nu se respectă anumite tehnici, atunci nu vei avea o recoltă bogată, cu legume mari și sănătoase, așa cum își dorește orice agricultor și orice persoană căreia îi place să consume alimente bio.

Când și cum se plantează răsadurile de legume în grădină. Temperatura, distanța și adâncimea de care trebuie ținut cont

Indiferent că ești agricultor sau nu, este necesar să cunoști câteva reguli importante atunci când vine vorba de plantarea unor legume. Până ca acestea să crească au nevoie de un proces mai scurt sau mai lung de întreținere. Sunt foarte relevante solul și apa.

ADVERTISEMENT

În primul rând, asigură-te că solul este unul fertil, adică hrănit bine cu îngrășământ, ideal ar fi unul natural, curat și cu o textură nici prea moale, nici prea tare, încât răsadurile să-și poată prinde bine rădăcinile și să crească fără nicio dificultate.

În seră sau pur și simplu în grădină, răsadurile de legume trebuie să dispună de un spațiu suficient, lumină naturală bună, desigur evoluția lor depinzând și de vârsta și dimensiunile lor, tipul de cultură sau recipientele în care sunt cultivate, potrivit agrointel.ro

ADVERTISEMENT

Primăvara, sezonul ideal pentru plantarea răsadurilor

Specialiștii în agricultură recomandă ca plantarea răsadurilor să aibă loc în primăvară, mai exact în luna mai, iar dacă nu reușim atunci, este bine și la început de vară, în luna iunie. Dis-de dimineață trebuie plantate și apoi udate zilnic răsadurile.

Totodată, este bine și spre seară să aibă loc plantarea răsadurilor. Dimineața și seara sunt momentele zilei favorabile fiindcă în acestea este mai răcoare afară, iar plantele se revigorează mai bine. Aflați și că răsadurile se cultivă diferit, în funcție de legumă.

ADVERTISEMENT

Pentru răsadurile de roșii se va ține cont de o distanță de 35-45 cm între plante pe rând și 55-75 cm distanță între rânduri. Pentru răsadurile de ardei se va respecta o distanță de 30-40 cm între plante pe rând, iar 60-70 cm între rânduri.

Dacă vă doriți vinete, răsadurile trebuie să aibă între plante, pe rând, o distanță de 30-40 cm, iar între rânduri 50-60 cm. În schimb, dacă vă doriți castraveți, răsadurile lor trebuie să aibă 15-20 cm distanță între plante pe rând și 60-90 cm distanță între rânduri.

ADVERTISEMENT

Cât despre adâncime și aceasta se face în funcție de legumele pe care le cultivăm. De exemplu, pentru răsadurile de roșii, este nevoie de o groapă de 8-10 cm adâncime și 20-30 cm lungime, iar răsadul va fi plasat la un unghi de 45 de grade.

Și răsadurile de ardei și vinete au nevoie de aceeași adâncime, ca a răsadurilor de roșii, ceea ce diferă însă este temperatura, dacă le cultivați în seră. Nu suportă orice valoare termică, așadar 15% grade Celsius sunt mai mult decât necesare.

Plantarea răsadurilor de castraveți se recomandă a se face precum o tablă de șah pentru a preveni bolile fungice. De asemenea, cu 5-6 zile înainte de cultivare, solul va fi săpat la o adâncime de 15-20 cm și udat cu o soluție caldă, pe bază de excremente de păsări cu lumânărică.

ADVERTISEMENT
Tags: