Life

Când se poate spăla între Crăciun și Revelion. Zilele în care poți să faci curat în casă

Sărbătorile de Iarnă vin cu anumite tradiții, iar zilele dintre Crăciun și Revelion aduc o serie de restricții. FANATIK vă spune când aveți voie să spălați în această perioadă.
29.12.2022 | 17:51
Cand se poate spala intre Craciun si Revelion Zilele in care poti sa faci curat in casa
Zilele în care este complet interzis să spălăm rufe între Crăciun și Revelion / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

În preajma sărbătorilor, gospodinele nu se preocupă doar de pregătirea bucatelor alese, ci și de curățenie. Pentru orice femeie, este esențial ca locuința să fie curată, astfel încât să primească laudele corespunzătoare din partea musafirilor. Dar când se poate spăla, de fapt, între Crăciun și Revelion?

Zilele în care este complet interzis să spălăm rufe

Din cele mai vechi timpuri știm că zilele notate în calendar cu Cruce Roșie sunt zile în care nu se spală și se fac treburi casnice. Mai mult, unii preoți susțin că nici nu trebuie să se lucreze în aceste zile de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Toate gospodinele trebuie să fie extrem de bine puse la punct cu tradițiile și obiceiurile românești, căci este mare păcat să se abată de la ele. Ziua Nașterii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din an, așa că trebuie să ținem cont de Crucea Roșie din calendar.

Fie că știai sau nu, ziua de Ajun pică vineri, așa că nu există nicio sărbătoare în calendar cu Cruce Roșie. Practic, toate gospodinele au voie să spele în Ajunul Crăciunului, oricât de greșit ar suna acest lucru. De asemenea, pot face curățenie în casă fără probleme și pot chiar să lucreze, dacă au un loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Ziua de 25 decembrie, ziua Crăciunului, este o sărbătoare extrem de importantă. În această zi este interzis, cu desăvârșire, să spălăm rufe, să facem curat sau să muncim. Ziua de Crăciun este ziua în care trebuie să oferim de pomană celor mai puțin norocoși, să nu ne certăm cu nimeni și să fim zâmbitori și bucuroși, pentru a atrage asupra noastră, în anul care vine, numai lucruri bune.

Și ziua de 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, este la fel de importantă. La fel ca data de 25, aceasta este marcată cu Cruce Roșie. Nici pe 26 decembrie nu avem voie să facem curat sau să spălăm rufe. Nu este interzis, însă, să dăm cu mătura sau cu aspiratorul, dacă este necesar, însă trebuie să evităm curățeniile complexe și să facem cât mai puțin deranj în casă! Același lucru se aplică și în ziua de 27 decembrie, atunci când Sfântul Ștefan este prăznuit de biserică.

ADVERTISEMENT

Când se poate spăla între Crăciun și Revelion. Zilele în care gospodinele au „verde” la curățenie

După ce trec cele 3 zile de Crăciun, gospodinele au „verde” la curățenie. Acestea pot spăla, între Crăciun și Revelion, începând cu 28 decembrie, până pe 31 decembrie, inclusiv.

De asemenea, în prima și a doua zi de Revelion este interzisă spălatul rufelor, dar și curățenia și treburile casnice.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci în zilele de sărbătoare, ca să-ți meargă bine

Pe lângă faptul că în zilele de sărbătoare trebuie să încercăm, măcar, să fim mai buni și să dăm, de asemenea, de pomană, mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le facem. Preoții recomandă să nu bârfim, să nu vorbim de rău pe nimeni, să nu fim răi și să nu batjocorim.

Trebuie să primim colindătorii în case, căci se spune că cine nu îi primește, va fi sărac tot anul care vine, căci aceștia aduc bogăție și belșug pe toate planurile, dacă ne calcă pragul.

ADVERTISEMENT