Life

Când se pot face parastase și pomeni în decembrie. Creștinii ortodocși trebuie să aibă grijă la aceste date

Când pot face creștinii ortodocși parastase și pomeni în luna decembrie, în memoria celor decedați. Zilele din calendarul bisericesc.
01.12.2023 | 15:09
Cand se pot face parastase si pomeni in decembrie Crestinii ortodocsi trebuie sa aiba grija la aceste date
Cum îi pomenim pe cei morți în decembrie. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Luna decembrie nu este doar despre bucuria sărbătorilor de iarnă, ci și despre pomenirea celor trecuți în lumea de dincolo. În calendarul creștin-ortodox sunt mai multe zile în care putem merge la biserică pentru a da de pomană și pentru a face parastase.

Zilele de parastase și pomeni în luna decembrie

În perioada postului Crăciunului se fac multe parastase și pomeni pentru cei decedați. Pe parcursul celor 40 de zile, creștinii ortodocși au posibilitatea de a respecta obiceiul de mai multe ori. Se spune că astfel de fapte ajută la iertarea de păcate și la lumină în Cer pentru adormiți.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, se fac parastase de pe 15 noiembrie până pe 20 decembrie, adică până în ziua de Înainteprăznuirea Nașterii Domnului. Următoarele parastase se fac de pe 7 ianuarie, când are loc prăznuirea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul.

Alimentele pentru parastas și pomană trebuie să fie de post

Atenție, alimentele de la parastas sau pe care le dați de pomană trebuie să fie de post sau din pește, dacă este dezlegare la pește, în ziua cu pricina. În caz contrar, ați putea face un păcat fiind postul Crăciunului, iar preotul ar putea refuza sfințirea mesei.

ADVERTISEMENT

Concret, zilele de pomană în Postul Crăciunului sunt: 21 noiembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 9 decembrie, 18 decembrie, 23 decembrie și 24 decembrie, iar produsele pe care le puteți oferi sunt: colivă, colaci, fructe, sanvișuri de pește, produse vegetale sau supe de legume.

”Despre pomeniri amintesc vechile rânduieli bisericeşti, ca Aşezămintele Sfinţilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), şi alte scrieri vechi creştine: «Noi îi poftim pe săraci şi nevoiaşi la ospăţ, pentru ca astfel serbarea noastră să devină pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasmă bine placută lui Dumnezeu».

ADVERTISEMENT

Tot pomană se numeşte şi orice faptă de milostenie facută pentru pomenirea şi folosul morţilor, ca de pildă hainele sau lucrurile care se dau săracilor şi care sunt binecuvantate de preot printr-o molitvă deosebită”, apare în cartea ”Învățătura de Credință Ortodoxă”, notează Doxologia.

Aceeași sursă transmite că putem oferi și haine în memoria persoanelor care s-au stins și că putem da de pomană și în locuri unde oamenii au nevoie de hrană, precum cămine de copii, cămine de bătrâni, oamenilor de pe stradă sau familiilor sărace.

ADVERTISEMENT

Pomenile datează din cele mai vechi timpuri, iar acum zeci și sute de ani erau respectate cu sfințenie de mulți români. Pomenile sau parastasele sunt și vestigii ale vechilor agape sau mese frățești la care se făcea și slujba de înmormântare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Rusia pregătește condițiile unui atac militar contra Republicii Moldova
Rusia pregătește condițiile unui atac militar contra Republicii Moldova
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”