Ziua Morților se sărbătorește în fiecare an pe 1 și 2 noiembrie. Ziua morților este o sărbătoare specifică mai multor zone ale țării, anume Banat, Transilvania și Maramureș.
După cum îi sugerează numele, Ziua Morților este o sărbătoare dedicată de cei în viață pentru aceia care au trecut la cele veșnice.
Pomenirea sufletelor celor adormiți se face încă din seara de 1 noiembrie și continuă pe 2 noiembrie 2022.
Sărbătoarea devenit populară în Transilvania de pe vremea când a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar și iată că este sărbătorită chiar și acum. În calendarul romanul catolic, pe data de 1 noiembrie are loc Ziua Tuturor Sfinților.
Ulterior, această sărbătoare a fost preluată și de ortodocși, iar ea se sărbătorește indiferent de religie.
Ceea ce spune tradiția despre această sărbătoare este că în noaptea de 1 noiembrie poarta dintre lumea celor vii și a celor adormiți se deschide și sufletele acestora se întorc printre cei dragi lor.
Pe data de 1 noiembrie preoții merg în cimitire să țină slujba de pomenire și cei dragi ai persoanelor trecute în neființă trebuie să se preocupe de a curăța și decora mormintele și să le pună flori și lumânări.
Sunt mai multe tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie care sunt vehiculate în popor. Se spune că mormântul persoanei decedate nu trebuie nici un caz vizitat de o persoană cu care s-a certat în timpul vieții, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Morților.
De asemenea, ca la orice sărbătoare din calendarul ortodox, trebuie ca oamenii să ofere alimente de pomană celor nevoiași.
În Ardeal, oamenii credincioși împart copiilor pateuri și diverse dulciuri. Un lucru complet interzis, conform tradiției, este să se ofere alcool.
Ceea ce se mai spune legat de această sărbătoare este că pe 2 noiembrie credincioșii nu au voie să muncească și nici nu se spală haine.
Tot în această zi, de Ziua morților, nu este bine să o fi supărat și în nici un caz să plângi pentru că acest lucru le va turbura prezența printre cei vii persoanelor decedate.