Life

Când se sărbătoreşte Ziua Morților. Ce tradiții trebuie respectate cu sfințenie

Când se sărbătoreşte Ziua Morților. Sunt mai multe tradiții care trebuie respectate cu sfințenie în această zi importantă.
31.10.2022 | 14:43
Cand se sarbatoreste Ziua Mortilor Ce traditii trebuie respectate cu sfintenie
Când se sărbătoreşte Ziua Morților. Ce tradiții trebuie respectate cu sfințenie. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Ziua Morților se sărbătorește în fiecare an pe 1 și 2 noiembrie. Ziua morților este o sărbătoare specifică mai multor zone ale țării, anume Banat, Transilvania și Maramureș.

Când se celebrează Ziua Morților. De unde vine sărbătoarea

După cum îi sugerează numele, Ziua Morților este o sărbătoare dedicată de cei în viață pentru aceia care au trecut la cele veșnice.

ADVERTISEMENT

Pomenirea sufletelor celor adormiți se face încă din seara de 1 noiembrie și continuă pe 2 noiembrie 2022.

Sărbătoarea devenit populară în Transilvania de pe vremea când a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar și iată că este sărbătorită chiar și acum. În calendarul romanul catolic, pe data de 1 noiembrie are loc Ziua Tuturor Sfinților.

ADVERTISEMENT

Ulterior, această sărbătoare a fost preluată și de ortodocși, iar ea se sărbătorește indiferent de religie.

Ceea ce spune tradiția despre această sărbătoare este că în noaptea de 1 noiembrie poarta dintre lumea celor vii și a celor adormiți se deschide și sufletele acestora se întorc printre cei dragi lor.

ADVERTISEMENT

Pe data de 1 noiembrie preoții merg în cimitire să țină slujba de pomenire și cei dragi ai persoanelor trecute în neființă trebuie să se preocupe de a curăța și decora mormintele și să le pună flori și lumânări.

Tradiții de Ziua Morților. Ce este complet interzis

Sunt mai multe tradiții ce trebuie respectate cu sfințenie care sunt vehiculate în popor. Se spune că mormântul persoanei decedate nu trebuie nici un caz vizitat de o persoană cu care s-a certat în timpul vieții, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Morților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ca la orice sărbătoare din calendarul ortodox, trebuie ca oamenii să ofere alimente de pomană celor nevoiași.

În Ardeal, oamenii credincioși împart copiilor pateuri și diverse dulciuri. Un lucru complet interzis, conform tradiției, este să se ofere alcool.

Ceea ce se mai spune legat de această sărbătoare este că pe 2 noiembrie credincioșii nu au voie să muncească și nici nu se spală haine.

Tot în această zi, de Ziua morților, nu este bine să o fi supărat și în nici un caz să plângi pentru că acest lucru le va turbura prezența printre cei vii persoanelor decedate.

ADVERTISEMENT
Tags: