Life

Calendar Ortodox 26 octombrie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Dumitru

Calendar ortodox. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir, în data de 26 octombrie 2022.
24.10.2022 | 14:45
Calendar Ortodox 26 octombrie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Sfantul Dumitru
Calendar ortodox. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Dumitru în data de 26 octombrie 2022. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox 26 octombrie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Dumitru. Tradiții, superstiții și obiceiuri păstrate de oameni din moși-strămoși în această zi de mare cinste.

Calendar ortodox. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Dumitru în data de 26 octombrie 2022

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cunoscut în termeni populari ca Sfântul Dumitru, a trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din Sinaxar aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic.

ADVERTISEMENT

Este un martin creștin, sărbătorit atât de ortodocși, cât și de catolici. După moartea tatălui său avea să fie numit guvernator al Tesalonicului, însă a fost întemnițat și trimis să lupte cu gladiatorii pentru că nu a ascuns faptul că este creștin.

Potrivit crestinortodox.ro, Nestor, un tânăr creștin a cerut binecuvântare de la Sfântul Dumitru să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Așa a ajuns să fie însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte.

ADVERTISEMENT

Prin rugăciunile închinate de Sfânt, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul luptei, împăratul Maximian poruncește ca acestuia să i se taie capul, iar Dumitru să fie străpuns cu sulițele. Din trupul Mucenicului nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dumitru a fost martirizat la Sirmium, în Serbia, iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic pe data de 26 octombrie 413.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie 2022

Sfântul Dumitru este un motiv de sărbătoare pentru cei care poartă acest prenume, dar și pentru cei trecuți în neființă. Credincioșii obișnuiesc să meargă la slujba de la Biserică și să împartă pachete cu mâncare.

Femeile trebuie să ofere copiilor, în special, fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, se dă de pomană grâu fiert în lapte și colivă.

ADVERTISEMENT

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul pentru că vei atrage necazuri și primejdii. Cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea parte numai de pagubă anul următor. Cei cu datorii ar trebui să le plătească înainte de 26 octombrie pentru a le merge bine tot anul viitor.

Dacă vrei să îți meargă bine, să fii ferit de boli, de lovituri sau de încercări, se spune că trebuie să respecți și să păzești cu sfințenie ziua aceasta. În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprinde focul lui Sumedru, cunoscut în ortodoxie ca Sfântul Dimitrie cel Mare.

Totodată, calendarul ortodox ne mai spune că este ultima sărbătoare însemnată a sezonului, iar unele superstiții pastorale spun că reprezintă începutul iernii.

Rugăciune închinată Sfântul Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir

„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică. Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: Aliluia.

Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”. 

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
Tratamentul pentru cancerul pulmonar, la un pas în a fi descoperit
Tratamentul pentru cancerul pulmonar, la un pas în a fi descoperit
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română