News

Când se termină campania de vaccinare. Nelu Tătaru a anunțat când estimează că 60-70% din populație o să fie imunizată

17.12.2020 | 18:41
Cand se termina campania de vaccinare Nelu Tataru a anuntat cand estimeaza ca 6070 din populatie o sa fie imunizata
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat cum o să se desfășoare campania de vaccinare în țara noastră. El a precizat că oamenilor care nu fac parte nici din sistemul medical, nici din categoriile de risc li se va începe administrarea serului în lunile martie – aprilie, estimând ca procesul să se încheie în luna iunie.

Totodată, ministrul a repetat că vaccinul nu o să fie obligatoriu, iar fiecare pesoană va primi un document în care se precizează datele cu privire la vaccinare. „Vaccinul nu va fi obligatoriu. Vaccinul este voluntar și va fi gratuit. Fiecare va primi o dovadă cu lotul vaccinului, seria vaccinului si momentul cand va veni la rapel, la al doilea vaccin”.

ADVERTISEMENT

În plus, Nelu Tătaru a detaliat și cum o să înceapă campania de vaccinare, datele și modul în care se vor primi dozele și cine are prioritate la administrarea vaccinului.

Când se termină campania de vaccinare. Nelu Tătaru spune când se încheie vaccinarea oamenilor care nu fac parte din categoriile de risc sau din sistemul medical

„Tranșele de vaccin vor veni lunar. Noi preconizăm ca populația generală să poată fi vaccinată începând cu martie – aprilie. La final de iunie, când vine ultima tranșă, ar putea fi vaccinată țoață populația. Urmărim, pentru imunizarea de grup, să se vaccineze 60%-70% din populație”, a explicat Nelu Tătaru la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a început prin a explicat cum o să înceapă această campanie și cine sunt oamenii care vor fi imunizați cu prioritate: „în primă etapă va fi vaccinat corpul medical din unităţile medicale publice şi private. Între 27 şi 31 decembrie vor fi primele vaccinări, ale personalului din spitalele de boli infecţioase, aceşti oameni fiind primii care au intrat în această luptă.

Această tranşă de 10 mii de doze ajunge pentru vaccinarea a 5.000 de persoane, ţinând cont şi de rapel (administrarea celei de-a doua doze). Cele 10 mii de doze ajung în mod unitar, pe 27 decembrie, în toate cele 27 de state ale U.E. (…) Vor fi 10 centre de vaccinare în spitalele de boli infecţioase, dintre care două în Bucureşti, la Victor Babeş şi la Matei Balş.

ADVERTISEMENT

Aceste centre vor avea între 4 şi 6 cabinete de vaccinare în care vor activa doi asistenţi medicali, un medic care îi urmăreşte, un alt medic care face anchetă epidemiologică înainte a vaccina, un alt medic care vede comorbidităţile.

Ulterior vaccinării, cel vaccinat rămâne într-un spaţiu post-vaccinare, urmărit de un medic, pentru a vedea efectele secundare de prim moment (…) Nu se impune obligativitatea acestui vaccin. Este gratuit şi sigur în acest moment.”

ADVERTISEMENT

Reprezentantul guvernului a precizat și că„nu s-a evidenţiat până acum un efect secundar major, care să contraindice acest vaccin.

ADVERTISEMENT