News

Când se vor redeschide barurile, terasele și restaurantele și cum vor funcționa în plină pandemie. Ce reguli vor trebui să respecte clienții

02.05.2020 | 19:26
Cand se vor redeschide barurile terasele si restaurantele si cum vor functiona in plina pandemie Ce reguli vor trebui sa respecte clientii
ADVERTISEMENT

Ministerul Economiei a primit un plan de funcționare în condiții de criză a anumitor restaurante, terase și baruri. Planul a fost întocmit de patronatele din domeniu, în speranța că din 16 mai își vor reprimi dreptul de a primi clienți.

Măsuri speciale pentru terase și restaurante după 15 mai

Turismul e la pământ în acest moment, la fel ca toate afacerile din HORECA (Hoteluri, Restaurante, Cafe), lucru remarcat de oamenii direct implicați.

ADVERTISEMENT

A trecut şi cel mai liniştit 1 Mai din ultimii 20 ani şi am ajuns la un bilanţ istoric: pe litoral au fost înregistraţi oficial 1200 de poliţişti şi ZERO turişti. Imagini cu plajele goale, restaurantele şi terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor şi televizoarelor.

Cum nimeni nu ştie cum şi când se vor deschide afacerile din HORECA, organizaţia patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalităţii, a renunţat să mai aştepte propuneri de la autorităţi şi a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns şi la Ministerul Economiei”, au transmis reprezentanții patronatelor.

ADVERTISEMENT

Planul propus de cei din domeniul HORECA prevede mai multe faze și o relaxare graduală a măsurilor. În primă fază, în 16 mai, ar urma să fie deschise terasele, cu o distanță de 2 metri între mese, cu maximum 8 persoane la masă și cu un număr de maximum 200 clienți simultan în local, conform Adevărul.

Angajații vor fi nevoiți să poarte măști și mănuși, existând promisiunea că angajaților li se va măsura temperatura la intrarea în tură. Totodată, locațiile vor fi dotate cu dozatoare de gel sanitarizant și igienizarea spațiilor de lucru va fi „programată”.

ADVERTISEMENT

Pentru unitățile take-away cu servire în interior va fi stabilită o distanță de 1.5 metri între „stațiile de preluat comenzi”. Clienții care nu mai au loc în interior vor aștepta afară. Mai mult, casele de marcat vor fi dotate cu un geam plexiglas. Desigur, se vor aplica și celelalte reguli de protecție ca și în cazul teraselor.

În faza secundă, în 1 iunie, se propune redeschiderea totală a restaurantelor și barurilor, cu măsurile mai sus menționate, dar cu specificația că întreaga capacitate a localului nu poate fi ocupată mai mult de 50%.

ADVERTISEMENT

În a 3-a fază, după 15 iunie, experții cer o relaxare totală a măsurilor, revenirea la starea de dinainte de pandemie, dacă o va permite contextul epidemiologic. De asemenea, cei care nu vor respecta aceste reguli vor fi închiși, conform proiectului făcut public.

ADVERTISEMENT