Life

Când trebuie să mergi, de fapt, la ginecolog. Semnalele pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Când ar trebuie să fie programată prima vizită a adolescentelor la ginecolog. Detaliul pe care trebuie să îl știe toți părinții.
08.02.2024 | 09:53
Cand trebuie sa mergi de fapt la ginecolog Semnalele pe care nu trebuie sa le ignori niciodata
Când trebuie programată prima vizită la ginecolog. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Mersul la ginecolog nu ar trebui să fie un subiect tabu sau o rușine. Din păcate, lipsa educației sexuale din școli le face pe multe tinere să se rușineze atunci când vine vorba de sănătatea organelor genitale. Tocmai de aceea, multe dintre ele nici nu știu când este recomandat să facă prima vizită la ginecolog.

Când trebuie să meargă adolescentele pentru prima dată la ginecolog

Sănătatea trebuie pusă mereu pe primul loc. Pentru a te asigura că nu ai probleme, este recomandat, din când în când, să mergi la anumite controale. De obicei, rușinea celor mai multor femei și, în special a tinerelor apare atunci când trebuie să meargă la ginecolog.

ADVERTISEMENT

Tinerele evită să discute astfel de subiecte cu mamele lor, iar de aici, apare frica de a aborda astfel de subiecte considerate, în continuare, unele tabu. Însă, ce ar trebui să știe toți părinții este faptul că mersul la ginecolog este o adevărată necesitate pentru adolescente.

Specialiștii recomandă ca primele controale la medicul ginecolog să fie făcute în jurul vârstei de 13-15 ani. Aceste controale devin obligatorii în cazul adolescentelor care și-au început viața sexuală.

ADVERTISEMENT

Însă, nu doar tinerele trebuie să meargă constant la ginecolog. Inclusiv mamele sau bunicile lor se pot programa la astfel de controale. De cele mai multe ori, vizitele la medicul ginecolog pot face diferența dintre viață și moarte.

Toate femeile ar trebui să meargă la controale ginecologice o dată pe an

De obicei, în cazul tinerelor, medicii specialiști vin cu o serie de recomandări. Adolescentele ar trebui să ajungă în cabinetul ginecologic după un an de când și-au început viața sexuală. Însă, asta nu este o regulă, ci există și anumite situații în care se poate ajunge mult mai devreme.

ADVERTISEMENT

”Dacă există sângerări anormale, nu cele menstruale ci înafara menstruaţiei, sau dacă apar anumite dureri în legătură cu aparatul genital ar trebui să aibă loc un control chiar dacă nu au început viaţa sexuală.”, a spus medicul ginecolog Silvi Istoc, potrivit observatornews.ro.

Atunci când adolescentele au sângerări anormale sau, pur și simplu, acuză dureri ale aparatului genital, trebuie să se prezinte cât mai repede la medicul ginecolog. Acesta este singurul care poate stabili cauza acestor simptome.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este foarte important ca discuțiile dintre mame și tinere să fie unele deschise, fără inhibiții. Mamele sunt cele care le pot explica adolescentelor că, uneori, menstruația vine la pachet cu anumite simptome care nu at trebui să creeze deloc panică.

Chiar și medicii ginecologi susțin că astfel de simptome sunt normale, în anumite cazuri. Însă, acolo unde apar malformații ce nu permit eliminarea sângelui, este neapărat nevoie de anumite intervenții.

În cazul tinerelor care și-au început viața sexuală, vizita la medicul ginecolog trebuie neapărat programată. Acesta este una de verificare și de asigurare a faptului că tânără nu s-a expus niciunui pericol care îi poate afecta sănătatea.

”Dacă domnișoara a avut contact sexual cu partener nou ar trebui să se faca un test pentru boli cu transmitere sexuală. Nu ar trebui să treacă un an fără să facă o ecografie mamară. La fel în cazul colului.”, a spus medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT