News

Când va fi cerut certificatul verde la evenimente sau restaurante. Cîțu: ”O decizie va fi luată săptămâna viitoare”

Florin Cîțu a făcut un nou anunț despre necesitatea prezentării certificatului verde la evenimente sau restaurante.
15.09.2021 | 16:47
Cand va fi cerut certificatul verde la evenimente sau restaurante Citu O decizie va fi luata saptamana viitoare
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă faptul că certificatul verde va trebui prezentat la evenimente sau restaurante atunci când incidența în localități va trece de 3 la mie, dar că o decizie în acest sens se va adopta săptămâna viitoare.

Potrivit spuselor premierului, prin certificatul verde se vor putea menține deschise activitățile economice, chiar dacă se va depăși rata de 3 la mie într-o localitate.

ADVERTISEMENT

”Nu vreau să mai inchidem activitățile economice peste 3 la mie. Certificatul verde este una dintre soluții pentru ca activitățile economice să ramână deschise. Ideea de bază este că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie (…) O decizie se va lua cel mai târziu săptămâna viitoare”, a spus Florin Cîțu.

La nunți, cu certificatul verde. Cîțu: ”Aș vrea să ne asigurăm că nu sunt anulate”

Această declarație a premierului are loc după ce, duminică, el anunțat în cadrul unei videoconferințe cu prefecții că se ia în calcul propunerea prezentării certificatului verde la nunți, acolo unde se va depăși incidența de infectare de 3 la mia de locuitori. Asta pentru că s-au organizat foarte multe astfel de evenimente în ultima perioadă, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește situația epidemiologică, din păcate suntem pe o pantă ascedentă. Avem câteva județe unde situația este deja îngrijorătoare, unde incidența a sărit de 2 la mie.

Bistrița Năsăud și Ilfov sunt peste, chiar aproape ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluții vom lua în perioada următoare și cum ne asigurăm că toate măsurile sunt repesctate.

ADVERTISEMENT

Sunt nunți programate în perioada următoare în zone în care se vede deja că ajungem la 3 la mie. Aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să folosim certificatul verde pentru aceste nunți, dacă se poate.

Oamenii nu pot să-și mai modifice data de la o săptămână la alte și atunci aș propune pentru nunțile deja programate și sunt în zone unde incidența crește, să folosim certificatul verde”, a spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Prin certificatul verde o persoană poate garanta că este vaccinată împotriva coronavirusului, că a trecut prin boală sau că s-a testat, iar rezultatul este negativ. Documentul se poate descărca de pe certificat-covid.gov.ro

Guvernul va emite o OUG pentru vaccinarea sau testarea angajaților din instituţii publice

În cadrul aceleiași conferințe de presă de miercuri, Florin Cîțu a mai spus că se ia în calcul impunerea vaccinării obligatorii față de angajații din instituțiile publice de asistență socială. Dacă vor refuza imunizarea, aceștia vor trebui să se testeze sau să dovedească faptul că au trecut prin boală.

”Am avut astăzi în ședința de guvern două ordonanțe în primă lectură, despre care vom discuta în perioada următoare. În primul rând, am discutat despre proiectul de ordonanță de urgență care stabilește că angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau, în caz contrar, să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală. Acesta este un proiect de ordonanță în primă lectură”, a mai Florin Cîțu în conferința de presă.

Medicii care vor refuza vaccinarea ar putea fi nevoiți să-și plăteasă testele din banii proprii

Întrebat dacă măsura se va putea impune și altor categorii, precum medici sau profesori, Florin Cîțu a precizat: „Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă”.

În privința medicilor care vor refuza vaccinarea, aceștia vor trebui să se testeze din banii proprii. ”Testarea pe banii lor, aceasta este varianta”, a mai spus premierul.

ADVERTISEMENT