News

Când va fi înmormântat Mihai Șora. Văduva filosofului a dezvăluit unde se țin funeraliile

Sicriul cu trupul neînsufleţit al filosofului Mihai Şora va fi depus luni seara la Biserica Albă din București, biserică aflată pe Calea Victoriei
26.02.2023 | 21:47
Cand va fi inmormantat Mihai Sora Vaduva filosofului a dezvaluit unde se tin funeraliile
Mihai Șora va fi înmormântat în Capitală. Sursa foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Funeraliile filosofului și eseistului Mihai Șora, care s-a stins din viață sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani vor avea loc marți.

Mihai Șora va fi înmormântat marți, în Capitală

Soția filosofului a anunțat că sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mihai Șora va fi adus luni la Biserica Albă, situată pe Calea Victoriei, urmând ca aceasta să rămână deschisă pe timpul nopții pentru ca cei care l-au apreciat să poată să-și ia adio.

ADVERTISEMENT

„Iubitule, nu știu unde ești, în ce colț din București, într-o cameră rece; nu mă lasă să te văd, nici să te îmbrac, să-ți arăt lucrușoarele pe care le vei lua cu tine… Te vor aduce mâine seară, la ora 21, în Biserica Albă – „Biserica inimii mele“, cum obișnuiești să spui, și te vor așeza acolo. Iar Biserica inimii tale va rămâne deschisă peste noapte, pentru ca oamenii care te prețuiesc și vor să-ți fie aproape să poată veni lângă tine.

A doua zi, marți, la ora 13, va fi slujba înmormântării tale, cu părinții Mihail, Florian și Silviu, oameni plini de har, pe care-i iubești. Și cu tinerii din cor, fermecătorul cor al Bisericii Albe, despre care ai povestit de atâtea ori… Pe mâine, iubitule”, a scris pe Facebook văduva filosofului.

ADVERTISEMENT

Mihai Șora s-a stins din viață sâmbătă, la venerabila vârstă de 106 ani. Cunoscutul filosof a fost o figură marcantă în lumea culturală din România în perioada comunistă iar recent numele acestuia a revenit în atenția publicului după implicarea sa în protestele pro-democrație din anii 2017-2019. Sâmbătă, zeci de politicieni, în special din partidele de opoziție, USR și Reper, dar și Maia Sandu, reprezentanții BOR sau alți oameni de cultură i-au adus omagii pentru influența pe care a avut-o asupra carierelor și societății românești.

Mesaje și povești cu Mihai Șora

Duminică, Familia Regală a României a transmis și ea un mesaj de condoleanțe pentru trecerea în neființă a lui Mihai Șora, subliniind că acesta „a fost unul dintre reperele intelectuale și civice ale României ultimelor decenii”.

ADVERTISEMENT

„Cine înţelege importanţa ‘dialogului interior’ ca mărturie despre întâlnirea cu Cel ce ne este mai intim decât noi înşine, cine ctitoreşte de-a lungul unei îndelungate vieţi o cultură autentică a dialogului, văzând în întâlnirea cu celălalt prilejul celei mai înalte bucurii şi ‘sarea pământului’, un asemenea om rar, failibil, desigur, merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt. Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem”, a fost și mesajul transmis de către Patriarhia Română prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu.

Ultimele postări ale lui Mihai Șora pe contul său de Facebook vizează războiul din Ucraina, susținând prin nenumărate postări lupta poporului ucrainean împotriva invadatorilor ruși. „Pentru că nu se poate altfel și pentru că nu există, în fața barbariei, jumătăți de măsură, ezitări, îngăduință care să absolve criminalii de faptele lor, să le bagatelizeze ori să le pună în surdină. Curajul ucrainenilor este dătător de speranță, eroismul lor ne însuflețește și pe noi”, a scris acesta în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Ultimul său comentariu legat de viața politică de la noi are legătură cu scandalul din jurul canalului Bâstroe, Mihai Șora criticând faptul că politicienii români au ales să abordeze astfel acest subiect, chiar în ziua în care președintele SUA era la Kiev.

„Joe Biden se află la Kiev. În același moment, mai la sud, la porțile Orientului, politicienii României legitimează canalele propagandei rusești, mai adânci și mai periculoase decât cel din Delta Dunării, aflat pe teritoriul Ucrainei, unde se fac obișnuite lucrări de întreținere, prevăzute și cunoscute de partea românească dinainte de începutul războiului. Se numește inadecvare la realul istoric.
Un eufemism, desigur”, a scris acesta pe Facebook.

ADVERTISEMENT