News

Când va fi livrată prima didactică de 1.500 de lei pentru profesori. Unde vor putea fi cheltuiți banii

Profesorii din România vor primi, în curând, prima didactică în valoare de 1.500 de lei. Cum vor putea utiliza acești bani.
24.10.2023 | 14:22
Cand va fi livrata prima didactica de 1500 de lei pentru profesori Unde vor putea fi cheltuiti banii
Când va fi livrată prima didactică de 1.500 de lei. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru profesorii din România! Cadrele didactice află când va fi livrată prima didactică de 1.500 de lei. Cardurile destinate acestora au început deja să ajungă la beneficiari, de vineri, 20 octombrie.

Când va fi livrată prima didactică de 1.500 de lei

Reprezentanții Poștei Române spun că ar urma ca marți și miercuri să fie distribuite toate cardurile. Apoi, până la data de 27 octombrie, banii vor fi încărcați, conform Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT

„Deja se distribuie de vineri. Se distribuie și astăzi, se distribuie și mâine. Grosul lor de distribuție ar trebui să fie astăzi și mâine. Până la sfârșitul săptămânii ar trebui să fie livrate cam toate”, a anunțat Poșta Română.

„Distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie”, a precizat Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene, vineri, pentru Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Acest tip de voucher este primit de profesorii care și-au desfășurat activitatea în anul școlar 2022-2023. Prima de carieră didactică va putea fi folosită în anul școlar 2023-2024. De altfel, banii vor fi utilizați doar pentru cheltuieli pentru dezvoltarea profesională.

În ce scop pot fi utilizați banii

Astfel, dascălii care beneficiază de prima didactică profesională vor folosi banii pentru a-și acoperi cheltuieli pentru cursuri de pregătire sau achiziționarea unor echipamente cum ar fi tablete, telefoane, computere, smart TV, ochelari VR/ AR, imprimantă, etc.

ADVERTISEMENT

Cu acești bani, profesorii pot cumpăra cărți de specialitate, fie în format tipărit, fie în format electronic. De asemenea, pot acoperi anumite cheltuieli aferente nevoilor didactice individuale, precum abonamente la diverse reviste, muzee, bilete de spectacole, servicii educaționale, rechizite sau materiale didactice, etc.

Prima didactică va fi utilizată doar în anumite „unități afiliate care se află pe lista unității emitente”, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Este vorba despre o listă de magazine online și offline din România.

ADVERTISEMENT

Cardul nu poate fi utilizat în alte scopuri decât cel prevăzut de lege, această faptă fiind considerată infracțiune. În plus, „solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul primei de carieră didactică sau pentru fracțiuni din aceasta” este considerată infracțiune.

 

ADVERTISEMENT
Tags: