News

Bani pentru profesori. Marcel Ciolacu, anunț important: ”Este o promisiune făcută sindicatelor”

Bani pentru profesori. Vineri, Marcel Ciolacu a făcut un anunț important pentru cadrele didactice. Sumele pe care le vor încasa dascălii.
20.10.2023 | 15:40
Bani pentru profesori Marcel Ciolacu anunt important Este o promisiune facuta sindicatelor
Bani pentru profesori anunțați de Marcel Ciolacu. Sumele care urmează a fi încasate de angajații din Învățământ. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, anunță bani pentru profesori și pentru personalul auxiliar din Educație. Sumele care urmează a fi încasate de angajații din acest sector public.

Bani pentru profesori anunțați de Marcel Ciolacu. Sumele care urmează a fi încasate de angajații din Învățământ

În ședința de Guvern organizată în cursul zilei de vineri, 20 octombrie, șeful Executivului a venit cu o veste excelentă pentru cadrele didactice și pentru personalul nedidactic auxiliar.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a anunțat că ”în domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională”. Vorbim despre cei 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul administrativ din școli și grădinițe.

”În domeniul învățământului clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională acordată personalului didactic și a celui auxiliar.

ADVERTISEMENT

Este o promisiune făcută vara trecută sindicatelor, împreună cu doamna ministru, pe care acum o îndeplinim. Primele sunt plătite integral din bani europeni. Tot azi, validăm şi lista celor 450 de școli din programul-pilot de acordare a unei mese calde pe zi pentru preşcolari şi elevi”, a spus premierul, conform site-ului Guvernului.

Tot vineri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, pentru Edupedu.ro, că la nivel național a început deja emiterea cardurilor pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Astăzi a început distribuirea și încărcarea cardurilor”, au transmis reprezentanții MIPE. Conform sursei citate, ”distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”

Ce sunt prima de carieră didactică și prima de carieră profesională

Conform unei informări MIPE, prima de carieră didactică are valoare de 1.500 lei. Banii se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice. Aceasta vizează următoarele categorii de cheltuieli.

ADVERTISEMENT
  • a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
  • c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale

În ceea ce privește prima de carieră profesională, aceasta are valoarea de 500 de lei. Ea se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale.

Vorbim de kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat”, anunță autoritățile.

Prima de carieră didactică este destinată profesorilor care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023. Acest aspect este prevăzut de Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.

ADVERTISEMENT