News

Când va putea Ucraina să exporte cereale prin România. Investiții urgente făcute de Ministerul Transporturilor

România ar putea ajuta Ucraina să exporte cereale și alte mărfuri prin Galați și Constanța, după ce Rusia i-a blocat principalele porturi de la Marea Neagră, a anunțat ministrul transporturilor.
02.05.2022 | 21:25
România ar putea ajuta Ucraina să exporte cereale și alte mărfuri prin Galați și Constanța, după ce Rusia i-a blocat principalele porturi de la Marea Neagră, a anunțat ministrul transporturilor.
ADVERTISEMENT

Cele mai importante facilități de transport pe care România le-ar putea pune la dispoziția exportatorilor din Ucraina sunt porturile Galați și Constanța, spune Sorin Grindeanu.

Grâul ucrainean ar putea trece prin porturile românești

Au existat contacte, inclusiv la Ministerul Transporturilor, pentru a facilita schimbul de mărfuri dinpre Ucraina spre clienții săi. Ucraina e unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, iar porturile lor de la Marea Neagră sunt blocate, și asta duce la imposibilitatea exportului de cereale”, a declarat Grindeanu, adăugând că „am avut discuții, s-au făcut pași”.

ADVERTISEMENT

El a explicat și ce investiții face statul român în domeniu, spunând că Guvernul a alocat 200 milioane pentru a pune in miscare partea feroviară a portului din Constanța. Ministrul a explicat că infrastructura rutieră din cel mai mare port al României e folosită la aproape 100% din capacitate, în timp ce infrastructura ferotcviara e la 30% din capacitate.

„Există 98 de linii de cale ferată abandonate în Portul Constanța, și aproximativ 700 de vagoane care ruginesc pe linii. Ținta e de a reface infrastrucutra feroviară în port. Circa 35-36 de linii vor fi refăcute rapid. La începutul lunii iunie va fi desemnat câștigătorul, care va urma să se intre în lucrările respective”, a mai spus Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Căi ferate din CAER

Ministrul transporturilor a spus că România are mai multe legături feroviare pe ecartament lat, de tip sovietic, așa cum este și cel din fostele republici ale URSS, încă de pe vremea când țara noastră era comunistă și făcea parte din CAER. Iar acest tip de infrastructură ar putea fi acum folosit pentru a ajuta Ucraina.

„Cel mai important e acum Portul Galați, pentru că există o legătură feroviară directă de la Odesa. Iar în portul din Galați se ajunge direct pe ecartament mare”, a explicat Sorin Grindeanu. „Din Portul Galați avem Dunărea, care e cale navigabilă, iar Galațiul însuși e port maritim, așa că ai adâncimea potrivită pentru ca să iasă direct spre mare orice este navă pentru export”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

În plus, mai spune ministrul, sunt încă două linii cu ecartament de tip sovietic, la Halmeu și la Vișcani, care pot fi folosite astfel încât Ucraina să poată să exporte, ca să-și respectre contractele, a încheiat el.

„Exclus să fiu candidat la prezidențiale”

Sorin Grindeanu a vorbit, pe scurt, și despre celelalte proiecte de infrastructură, dar a refuzat să-și asume vreun obiectiv cu privire la numărul de kilometri de autostradă care vor fi dați în folosință anul acesta. El a adăugat că în cazul aeroporturilor există concurență la investițiile din fonduri europene, întrucât mai sunt sume de cheltuit din actualul exercițiu financiar, în timp ce în cel următor nu mai sunt bani pentru transportul aerian.

ADVERTISEMENT

La subiectele politice, Grindeanu este ceva mai tranșant. Întrebat despre zvonurile că Marcel Ciolacu nu și-ar dori să fie prim-ministru, atunci când PSD va prelua funcția de la PNL și că el ar putea să fie premier, politicianul a respins ideea: „Există o singură decizie în partid, ca Marcel Ciolacu să fie premier din 2023, și așa va fi”.

Nici funcția de președinte nu-l atrage, spune Grindeanu. „Exclus să fiu candidat la prezidențiale. Sunt alții în partid mai potriviți pentru asta”, a spus el, iar întrebat cine ar fi aceștia, i-a nominalizat pe Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila și Gabriela Firea. Despre Mircea Geoană Grindeanu a spus că „nu e membru PSD”, despre Laura Codruța Kovesi că „e la Bruxelles” și are altă carieră.

„PSD va candida singur la prezidențiale, locale și parlamentare, e exclus să candidăm alături de PNL”, a mai spus politicianul, la Antena 3, admițând totuși că are o colaborare „bună, constructivă și lucrativă” cu colegii. „Eu n-am absolut nimic să-i reproșez domnului Ciucă, că n-a ținut un echilibru între PNL și PSD”, a încheiat Grindeanu subiectele politice.

ADVERTISEMENT
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
Un tânăr din Cluj și-a fracturat organul sexual și a ajuns la spital....
Un tânăr din Cluj și-a fracturat organul sexual și a ajuns la spital. Bărbatul a fost operat
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Schema prin care doi angajaţi de la Otopeni au furat 260.000 de euro...
Schema prin care doi angajaţi de la Otopeni au furat 260.000 de euro de la Wizz Air în câteva luni
Suplimentul ieftin care poate îmbunătăți memoria în doar 12 săptămâni. Cercetătorii sunt „entuziasmați”...
Suplimentul ieftin care poate îmbunătăți memoria în doar 12 săptămâni. Cercetătorii sunt „entuziasmați” de descoperire
O bunică de 87 de ani din Ialomița ar fi vândut droguri sub...
O bunică de 87 de ani din Ialomița ar fi vândut droguri sub coordonarea nepotului ei, aflat deja în spatele gratiilor
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Probleme GRAVE de sănătate pentru fiul lui Theo Rose. Diagnostic TERIBIL pus de...
Probleme GRAVE de sănătate pentru fiul lui Theo Rose. Diagnostic TERIBIL pus de medici: „Ţi se rupe inima!”
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România