News

Când vin ninsorile în România. ANM a dezvăluit ce se întâmplă cu vremea în luna noiembrie

Luna noiembrie aduce două anotimpuri în România, urmând să fim martori trecerii de la temperaturi tomnatice la lapoviță și ninsori la finalul lunii
05.11.2023 | 16:36
Cand vin ninsorile in Romania ANM a dezvaluit ce se intampla cu vremea in luna noiembrie
ANM anunță că la finalul lunii pot apărea ninsorile. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a transmis duminică, 5 noiembrie, o prognoză pentru luna noiembrie a acestui an, anunțând că spre finalul lunii, în țara noastră, este așteptată vremea de iarnă, cu lapoviță și chiar ninsori.

Luna noiembrie aduce ninsorile în România

Potrivit ANM, în primele zece zile ale lunii noiembrie vom avea în continuare o vreme plăcută, cu temperaturi caracteristice toamnei, urmând ca spre finalul lunii să-și facă apariția vremea de iarnă, fiind posibilă chiar și apariția ninsorilor.

ADVERTISEMENT

„Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă începutul iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite.

Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc deseori, deasupra ţării noastre, astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile în şir. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, se arată în comunicatul ANM, ce include și un istoric al temperaturilor maxime și minime înregistrate în această lună în România.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru această lună, temperatura maximă absolută înregistrată în țara noastră a fost de de 30,5 grade, iar cea minimă de -30,8 grade Celsius. La Capitală, maxima absolută a fost de 29,4 grade, în timp ce temperatura minimă a fost de -19,4 grade Celsius.

Astăzi, prognoza ANM pentru București, pentru zilele de duminică și luni indică temperaturi maxime de 22-23 grade. „Cerul va fi variabil, cu înnorări și probabilitate ridicată de averse spre seară și la începutul nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a intervalului, viteze de până la 35…40 km/h”, se arată în comunicatul ANM.

ADVERTISEMENT

Când a fost cea mai caldă toamnă în România

Din datele ANM, pentru perioada 1961-2022, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, temperatura medie multianuală este de 4-6 grade Celsius, în timp ce în zonele montane această medie este de doar -2 şi 2 grade Celsius.

„Destul de rar, aerul cald originar din bazinul Mării Mediterane pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, valorile acestora urcând aproape de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme, maxime absolute pentru un număr mare de staţii meteorologice, s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994, 2004 sau 2010”, se mai arată în comunicatul ANM.

ADVERTISEMENT

Astfel, în topul anilor cu cele mai calde luni noiembrie sunt anii 1962, 1963, 1969, 2000, 2010, 2013 şi 2019. Au existat însă și ani în care în luna noiembrie au fost înregistrate temperaturi de minus zece grade Celsius. Astfel, în clasamentul anilor cu cele mai reci luni noiembrie sunt 1973, 1983, 1988, 1993 şi 1995.

ADVERTISEMENT