News

Când vine iarna în România, de fapt. Meteorologii de la ANM anunță când vor cădea primele ninsori abundente

Meteorologii ANM au anunțat, vineri, când vine iarna în România în acest sezon. Iubitorii sezonului rece mai au ceva de așteptat.
27.10.2023 | 22:46
Cand vine iarna in Romania de fapt Meteorologii de la ANM anunta cand vor cadea primele ninsori abundente
ANM anunță când vine iarna adevărată în România. Se va depune strat consistent de zăpadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Când va veni, de fapt, iarna adevărată în România? La această întrebare vor să afle răspunsul iubitorii sezonului rece. ANM a anunțat, vineri, luna în care vom avea parte de cantități importante de zăpadă.

ANM anunță când vine iarna adevărată în România. Se va depune strat consistent de zăpadă

În prezent, deși ne apropiem de ultima lună de toamnă, vremea din România este una mai apropiată de sezonul cald decât de cel rece. Frecvent, la nivel național, temperaturile trec de 25 – 26 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Nici nopțile nu sunt mai apropiate de anotimpul în care ne aflăm. Minimele sunt preponderent pozitive, deși în anii trecuți aveam de a face cu brumă sau îngheț la sol.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pe o lună. Și în noiembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Întrebarea e ”Când vine iarna în România?”. Tot vineri, Florinela Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunțat că sezonul rece se va resimți cu adevărat în țara noastră abia la anul, în februarie.

Atunci ar putea cădea precipitații mai importante cantitativ, astfel încât să se depună strat de zăpada. Ele vor predomina în zonele montane. Vor exista perioade în care ninsorile abundente vor putea să apară şi în zonele joase.

ADVERTISEMENT

Din cele trei luni de iarnă, mai degrabă în a doua parte a iernii, aşa cum s-a întâmplat şi ultimii ani, dincolo de jumătatea lunii ianuarie, în luna februarie, e posibil ca precipitaţiile să fie mai importante cantitativ şi să se depună strat de zăpadă, mai degrabă în zonele montane, dar să existe şi perioade în care acestea să apară şi în zonele joase“, a spus Florinela Georgescu, conform Agerpres.

Cum va debuta iarna lui 2023-2024

Românii care sperau la un debut de iarnă în forță cu frig și zăpadă primesc vești proaste. Potrivit oficialului AM, debutul sezonului rece vine cu temperaturi mai ridicate decât normal şi cu precipitaţii deficitare.

ADVERTISEMENT

Doar în prima parte a lunii noiembrie vor cădea precipitații mai importante. Dacă zăpezile mari nu prea sunt așteptate în decembrie, am putea avea, în schimb, perioade de ger.

“Prognoza arată o anomalie pozitivă a temperaturilor în decembrie, adică puţin mai cald decât ar trebui să fie raportat la media ultimelor decenii, însă este o abatere pozitivă a temperaturilor destul de redusă, care lasă loc categoric şi posibilelor perioade cu ger. Nu este exclus ca în decembrie să avem primele episoade cu ger”, a adăugat directorul executiv al ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: