News

Când vor fi plătite pensiile în luna ianuarie. Șeful CNPP: „Colegii mei lucrează și sâmbăta, și duminica”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a afirmat că plățile către pensionari în luna ianuarie se vor face fără întârziere.
17.12.2023 | 10:31
Cand vor fi platite pensiile in luna ianuarie Seful CNPP Colegii mei lucreaza si sambata si duminica
Daniel Baciu, șeful CNPP/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, șeful CNPP, a afirmat, într-o intervenția la Antena 3, că este exclusă o întârziere a plății pensiilor în luna ianuarie, chiar dacă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 nu au fost încă adoptate de Parlament, transmite DC News.

Angajații Casei Naționale de Pensii Publice lucrează astfel încât să fie finalizate până la sfârșitul anului și normele de aplicare a noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, astfel încât nu doar ca plata pensiilor să se facă fără întârziere, dar să se realizeze și cu majorarea prevăzută de acest act normativ.

ADVERTISEMENT

Nu există această posibilitate, aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, în care vorbim, colegii mei lucrează, se lucrează în ture, și sâmbăta, și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensie să nu aibă absolut niciun fel de întârziere și să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii să își primească pensiile majorate cu 13,8%”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Un alt efort logistic pe care CNPP trebuie să-l facă în acest an este finalizeze complet procesul de recalculare a pensiilor astfel ca în luna august să se emite deciziile privind noua valoare a pensiilor, iar pensionarii să știe dinainte câți bani vor primi în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Avem un grafic foarte clar, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic. Nu avem întârzieri, astfel încât colegii mei, noi împreună, la CNPP, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a Legii 360/2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial, ulterior putem să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formă, astfel ca în septembrie oamenii să primească deja pensiile recalculate”, a conchis Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Începând cu luna ianuarie, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, ceea ce reprezintă o majorare de 13,8%. În consecință, valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei, iar de această creștere vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii.

O altă creștere a veniturilor pensionarilor va avea loc la 1 septembrie 2024, după finalizarea procesului de recalculare a pensiilor. Însă acest proces va începe după ce va fi încheiată digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns acum la 95%. După recalculare, creșterile de pensii vor fi considerabile putând ajunge și la 70%.

ADVERTISEMENT

Ca principiu general, Legea pensiilor adoptată în 2023 prevede menținerea vârstei standard de pensionare la 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este prevăzut la 15 ani, iar stagiul complet a fost stabilit la 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Ciorba de Babic: Secretul gastronomic al Buzăului
Ciorba de Babic: Secretul gastronomic al Buzăului
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”