News

Când vor fi plătite pensiile în luna ianuarie. Șeful CNPP: „Colegii mei lucrează și sâmbăta, și duminica”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a afirmat că plățile către pensionari în luna ianuarie se vor face fără întârziere.
17.12.2023 | 10:31
Cand vor fi platite pensiile in luna ianuarie Seful CNPP Colegii mei lucreaza si sambata si duminica
Daniel Baciu, șeful CNPP/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, șeful CNPP, a afirmat, într-o intervenția la Antena 3, că este exclusă o întârziere a plății pensiilor în luna ianuarie, chiar dacă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 nu au fost încă adoptate de Parlament, transmite DC News.

Angajații Casei Naționale de Pensii Publice lucrează astfel încât să fie finalizate până la sfârșitul anului și normele de aplicare a noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, astfel încât nu doar ca plata pensiilor să se facă fără întârziere, dar să se realizeze și cu majorarea prevăzută de acest act normativ.

ADVERTISEMENT

Nu există această posibilitate, aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, în care vorbim, colegii mei lucrează, se lucrează în ture, și sâmbăta, și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensie să nu aibă absolut niciun fel de întârziere și să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii să își primească pensiile majorate cu 13,8%”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Un alt efort logistic pe care CNPP trebuie să-l facă în acest an este finalizeze complet procesul de recalculare a pensiilor astfel ca în luna august să se emite deciziile privind noua valoare a pensiilor, iar pensionarii să știe dinainte câți bani vor primi în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Avem un grafic foarte clar, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic. Nu avem întârzieri, astfel încât colegii mei, noi împreună, la CNPP, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a Legii 360/2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial, ulterior putem să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formă, astfel ca în septembrie oamenii să primească deja pensiile recalculate”, a conchis Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Începând cu luna ianuarie, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, ceea ce reprezintă o majorare de 13,8%. În consecință, valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei, iar de această creștere vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii.

O altă creștere a veniturilor pensionarilor va avea loc la 1 septembrie 2024, după finalizarea procesului de recalculare a pensiilor. Însă acest proces va începe după ce va fi încheiată digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns acum la 95%. După recalculare, creșterile de pensii vor fi considerabile putând ajunge și la 70%.

ADVERTISEMENT

Ca principiu general, Legea pensiilor adoptată în 2023 prevede menținerea vârstei standard de pensionare la 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este prevăzut la 15 ani, iar stagiul complet a fost stabilit la 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

ADVERTISEMENT