News

Noua lege a pensiilor publice. Ce prevederi se aplică din ianuarie. Schimbările la care să se aștepte toți pensionarii din România

Cum arată noua lege a pensiilor publice și ce prevederi se aplică din ianuarie? Toți pensionarii din România așteptau aceste schimbări.
10.12.2023 | 10:00
Noua lege a pensiilor publice Ce prevederi se aplica din ianuarie Schimbarile la care sa se astepte toti pensionarii din Romania
Noua lege a pensiilor publice. Ce prevederi se aplică din ianuarie. Sursă foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua lege a pensiilor publice a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Votul final a fost dat în luna noiembrie, iar noile prevederi se aplică din ianuarie. Ce trebuie să știe pensionarii și ce schimbări vor avea loc?

Noua lege a pensiilor publice. Ce prevederi se aplică din ianuarie

Noua lege a pensiilor are ca scop eliminarea inechităților care există între beneficiarii sistemului public de pensii. De altfel, acest lucru este menționat și în nota de fundamentare. „Sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”, arată actul normativ.

ADVERTISEMENT

Ce trebue să știe pensionarii este că în realitate, noua lege a pensiilor intră în vigoare începând cu 1 septembrie 2024. Totuși, sunt și prevederi care se aplică de la 1 ianuarie 2024. Care sunt acestea?

Noua lege a pensiilor include opțiunea de continuare a activității, peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani. Acest lucru se poate face începând cu 1 ianuarie 2024. Totodată, o altă prevedere a fost de asemenea așteptată de mulți pensionari.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre majorarea punctului de pensie. Acest lucru se va întâmpla tot în luna ianuarie 2024. În actul normativ există și un termen de contestare a deciziilor Caselor de Pensii, mai exact de 45 de zile.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare de la 1 ianuarie 2024

De asemenea, este reglementată și pensia pentru limita de vârstă. Vizate mai sunt și pensia de invaliditate, pensia de urmaș, dar și cea anticipată. Noua lege a pensiilor mai vizează și vârsta de pensionare, arată avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform actului normativ, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. De cealaltă parte, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Iar acest lucru e valabil atât în cazul femeilor cât și al bărbaților.

Stagiul complet de cotizare pe de altă parte este de 35 de ani, atât la femei, cât și la bărbați. Cum se calculează pensia? Și aici vor exista niște modificări pe care pensionarii trebuie să le cunoască.

ADVERTISEMENT

Conform actului normativ, valoarea pensiei este stabilită prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. În ceea ce privește valoarea punctului de referință, acesta reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Referitor la punctul de pensie, în anul 2024 va exista o majorare cu 13,8%, până la valoarea de 2.032 lei. Cu alte cuvinte, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

Ce se întâmplă cu punctul de pensie odată ce va fi aplicată noua lege a pensiilor publice

Mai avem și un alt aspect legat de majorarea pensiilor. În următorii ani, valoarea punctului de referință urmează să fie majorat cu rata media anuală a inflației. La acesta se mai adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Noua lege a pensiilor mai arată și că pensiile vor fi recalculate după noi reguli. De asemenea, pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare. În ceea ce privește stagiul de cotizare, femeile trebuie să știe câteva lucruri esențiale.

Acestea pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare dacă au realizat un stagiu complet de cotizare contributivității și au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Reducerea vârstei de pensionare poate fi cuprinsă între șase luni și până la trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.

Cea mai mică reducere a vârstei de pensionare, adică șase luni, se aplică în cazul femeilor care au crescut un copil. Ulterior, perioada crește odată cu numărul copiilor. Pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu trei ani și jumătate femeile care au născut și crescut cel puțin 7 copii.

ADVERTISEMENT