News

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut calculul. Creștere de peste 1.500 de lei pentru acești români

Daniel Baciu a vorbit despre cum se vor modifica pensiile românilor anul viitor. Pensionarii care vor primi peste 1.500 de lei în plus
09.12.2023 | 11:31
Ce se intampla cu pensiile romanilor Seful Casei de Pensii a facut calculul Crestere de peste 1500 de lei pentru acesti romani
Daniel Baciu a explicat ce se întâmplă cu pensiile anul viitor Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP) a explicat cum vor arăta pensiile după modificările prin care vor trece în 2024. Prima majorare va fi cea din ianuarie, atunci când pensiile vor crește în raport cu inflația, iar cea de a doua va veni în septembrie, după finalizarea recalculării tuturor pensiilor.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2024

Daniel Baciu, a declarat că recalcularea va începe imediat ce se va termina digitalizarea dosarelor de pensie care a ajuns la peste 95%. Acesta a precizat că, în urma recalculării, sunt pensionari care vor beneficia de creșteri de peste 70%, adică între 1.500 și 2.000 de lei în plus.

ADVERTISEMENT

”Avem un exemplu, o persoană care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani și șapte luni, în momentul de față are o pensie în plată, vorbind de luna decembrie, de 2.257 de lei.

La data de 1 ianuarie 2024, când vom avea acea indexare de 13,8%, pensia va fi majorata de la 2.257 de lei la 2.569 de lei. Începând cu data de 1 septembrie, o pensie de 3.873 de lei.  În cazul acesta este o creștere de 71,6% față de ceea ce primește în prezent respectivul pensionar”, a exemplificat șeful CNPP.

ADVERTISEMENT

Casa Națională de Pensii începe de săptămâna viitoare să tipărească noile cupoane care conțin sumele majorate în raport cu inflația, indexarea de 13,8%.

”Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, mai spune Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Creșterile, înghițite rapid de scumpiri

Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri. ”Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temporizează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine.

Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce.

ADVERTISEMENT

Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1.000-2.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar, citat de româniatv.net.

ADVERTISEMENT