News

Candidați la alegerile locale 2020 în Iași. Cine candidează la Primărie și la Consiliul Județean din partea PSD, PNL și USR-Plus

24.09.2020 | 14:47
Primăria municipiului Iași are parte de alegeri încinse. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre candidații la alegerile locale 2020 în Iași. Vorbim despre un oraș unde s-au strâns mulți pe liste.

Alături de București, Constanța, Timișoara, Suceava și Cluj Napoca, în Iași statisticile au fost date peste cap dacă ne raportăm strict la numărul celor ce vor să devină primari.

ADVERTISEMENT

Interesant este că pe lista candidaților din Iași la alegerile locale ce vor avea loc în data de 27 septembrie 2020 se numără, printre alții și actualul primar. Doar că acesta nu mai este susținut de vechiul partid. Mihai Chirica a fost ales în anul 2016, din partea social-democraților. Acum, în schimb, a trecut pe lista PNL

Candidați la alegerile locale 2020 în Iași

Chirică are probleme serioase cu legea. Conform presei locale, edilul a intrat în vizorul Agenției Naționale de Integritate (ANI), după ce fiul lui, Ștefan Chirica, a cumpărat, în 2019, la vârsta de 11 luni, un imobil în valoare de 250.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Pe lista candidaților pentru primăria din Iași se mai află și actualul viceprimar. Radu Botez a intrat în istorie după ce a ironiyat o propunere a liberalilor şi a cerut oamenilor să iasă la geam cu aspiratorul, timp de o oră, ca să „reușim astfel aerul să-l purificăm“.

De asemenea, primar al Iaşiului îşi doreşte să ajungă şi Cosette Chichirău. Poate cea mai vocală voce împotriva liderului USR Dan Barna, Chichirău vrea acum să câştige oraşul unde a copilărit.

ADVERTISEMENT

Printre candidați se numără și deputatul Camelia Gavrilă. Aceasta a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții. A fost viceprimar și inspector general școlar în Iași. Gavrilă este acum propunerea PSD pentru funcția de edil.

De asemenea, în perioada 23 iunie – 29 septembrie 2008, aceasta a fost viceprimar al municipiului Iași, iar din 2016 este deputat de Iași.

ADVERTISEMENT

Așadar, lista candidaților pentru funcția de primar al orașului Iași cuprinde următoarele personalități: Mihai Chirica, edilul în funcție, d eputatul Cosette Chichirău (USR-PLUS), deputatul Camelia Gavrilă (PSD), actualul viceprimar Radu Botez (ALDE)

Fostul deputat Sorin Iacoban (Pro România), Dorina Isopescu, decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii (PMP), Cătălin Urtoi (Împreună pentru Moldova – ÎPM), Vlad Baba (Partidul Verde – PV), Daniel Apetrei (PNŢCD), Florin Anghel (Partidul Ecologist Român – PER) sunt și ei în luptă.

Cristian Cernescu (Partidul Alternativa Dreaptă – AD), Monica Holicov (Partidul Restart), Ciprian Zamfir (Alianţa pentru Unirea Românilor – AUR) și un independent, Bogdan Zamfir candidează pentru postul de edil.

Rezultate alegeri locale, Iași

Vă readucem aminte că la alegerile locale din iunie 2016, Mihai Chirica a câştigat primăria Iaşi. El a candidat atunci din partea PSD, însă în 2018 a fost exclus din partid de social-democraţi. La alegerile din acest an, Mihai Chirica candidează din partea PNL.

Nominalizarea lui a adus un adevărat taifun în rândul liberalilor. Mai multe nume grele au arătat cu degetul și au considerat că partidul greșește grav.  Şi actualul candidat ALDE la primăria Iaşi, Sorin Iacoban, a fost exclus din PSD în 2018, în acelaşi timp cu Mihai Chirica. Li s-a reproşat atunci că au emis “comunicate referitoare la susţinerea guvernelor Grindeanu şi Tudose”.

Liderul PLUS Dacian Cioloş susţine că, la Iaşi, PNL a luat primari PSD-işti “cu traista”, precizând că Alianţa USR-PLUS nu putea face înţelegere locală cu un PSD “deghizat”.

“PNL a trădat la Iaşi încrederea oamenilor, pentru că a luat primari PSD-işti cu traista. I-a luat la grămadă pe acei primari care caută cu orice preţ să rămână în funcţie nu pentru că au proiecte pentru comunităţile lor, ci pentru că de două-trei mandate s-au obişnuit cu lucrul acesta.

Au impresia că fără ei lumea se dărâmă şi caută cu orice preţ să rămână în funcţie. Aici PNL a căzut în această cursă”, a susţinut Dacian Cioloş.

 

ADVERTISEMENT