News

Capitala și 2 județe se mai află în scenariul roșu. Majoritatea țării, în scenariul verde

03.01.2021 | 15:12
Capitala si 2 judete se mai afla in scenariul rosu Majoritatea tarii in scenariul verde
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă, una în care infectările, dar și testele, au fost mult mai reduse, a făcut că scenariul roșu al incidenței cazurilor să mai fie prezent doar în Capitală și alte două județe.

În acest moment, conform datelor oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), majoritatea României se află în scenariul verde în privința ratei de infectare la ultimele 14 zile.

ADVERTISEMENT

Dacă în noiembrie aveam o țară ”roșie”, cu județe care treceau frecvent de 8-9 cazuri la mia de locuitori, în prezent doar în Ilfov mai vorbim de o valoare de peste 4, în timp ce Capitala și Timișul sunt la limita de peste 3.

Scenariul roșu al infectărilor, prezent doar în Capitală și 2 județe

În ultima perioadă, date fiind sărbătorile de Crăciun și Revelionul, activitatea de testare din România a scăzut considerabil. De la o medie de peste 30-35 de mii de testări pe zi, am ajuns, din cauza zilelor libere, la zile cu sub 10 mii de examinări medicale pentru Covid-19.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a condus și la un număr extrem de redus de cazuri în decembrie și începutul lui ianuarie. Dacă în noiembrie GCS anunța zile consecutive 9-10 mii de cazuri, am ajuns în ultima perioadă și la sub 1.200 de cazuri la 24 de ore.

Harta ratei de incidență a infectărilor pentru ultimele 14 zile a devenit majoritar verde. Avem în acest moment 23 de județe unde avem sub 3 cazuri la mie sau chiar sub 1.

ADVERTISEMENT
Capitala și 2 județe se mai află în scenariul roșu. Majoritatea țării, în scenariul verde. Sursa foto: stirioficiale.ro

La polul opus, judeţul Ilfov continuă să se plaseze pe primul loc în rândul zonelor cu cele mai mari rate de infectare din țară, fiind raportate 4,28 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Bucureştiul se află, duminică, pe locul secund la incidența îmbolnăvirilor, cu 3,41, în scădere uşoară faţă de ziua de sâmbătă. Pe locul 3 găsim Timiș, la limita între roșu și verde, cu 3,04 cazuri/mie.

ADVERTISEMENT

Județe din țară cu rată extrem de mică a infectării cu Covid-19

Din totalul celor 23 de județe unde rata de incidență la 14 zile a scăzut sub 3 la mia de locuitori, în unele dintre ele avem valori de sub 1/mie.

Județele care au înregistrat cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus sunt: Harghita – 0,4/mie, Gorj – 0,56/mie, Vrancea – 0,58/mie și Olt – 0,68/mie.

În ultima zi, cele mai multe cazuri noi au fost raportate în București, 589, urmat de Cluj – 164 și de Cluj – 162. La polul opus, în Hunedoara au fost doar 2 cazuri, iar în Covasna, 5.

ADVERTISEMENT